Tayland'dan Güney Çin Denizi'nde ortak tatbikata yeşil ışık

BANGKOK (AA) - Tayland, Güney Çin Denizi'nde düzenlenmesi̇ öneri̇len ortak tatbikat önerisine olumlu yanıt verdi. Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça'nın...

Google Haberlere Abone ol
Tayland'dan Güney Çin Denizi'nde ortak tatbikata yeşil ışık

BANGKOK (AA) - Tayland, Güney Çin Denizi'nde düzenlenmesi̇ öneri̇len ortak tatbikat önerisine olumlu yanıt verdi.

Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça'nın Yardımcısı ve Savunma Bakanı General Prawit Wongsuwan, Çin Savunma Bakanı General Çang Vançuan'ın, geçen hafta Laos'ta düzenlenen Çin ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi devletlerin dışişleri bakanları toplantısında gündeme getirdiği Güney Çin Denizi'nde ortak askeri tatbikat düzenlenmesi teklifine bölgedeki ülkelerin iştiraki durumunda katılacağını açıkladı.

Tayland dışındaki ASEAN üyesi ülkelerden henüz konuya ilişkin açıklama gelmedi.

China Daily gazetesinin ay başında çıkan haberinde, Çin donanmasının, "yıllık askeri tatbikat" çerçevesinde Güney Çin Denizi ve bölge sularında savaş gemisi, hava kuvvetleri ve askeri birliklerin dahil olacağı geniş kapsamlı tatbikat yapacağını duyurmuştu.

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

Yorumlar