Tayland'da tartışmalı anayasa taslağı

- Cunta yönetiminin medya üzerindeki kontrolü sıkılaştı

Google Haberlere Abone ol
Tayland'da tartışmalı anayasa taslağı

BANGKOK (AA) - Tayland'da, gelecek ay anayasa taslağının halk oylamasına sunulmasıyla ilgili olarak medya üzerindeki kontrolün sıkılaştırıldığı bildirildi.

Tayland'da cunta lideri, Başbakan Prayuth Çan-oça, "ulusal güvenliği tehdit eden" içerikte yayın yapan radyo ve televizyonların kapatılması yönünde karar alındığını açıkladı.

Böylelikle, Ulusal Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telekomünikasyon Komisyonu, Başbakan Prayuth'dan aldığı yetkiyle yayın araçlarını kapatabilecek.

Diğer yandan ülkede birçok aktivist, demokratik olmadığı için eleştirilen anayasa taslağına "hayır" oyu verilmesi yönünde kampanya yürüttükleri için gözaltına alındı.

Tayland'da anayasa taslağıyla ilgili bağımsız anket yapılması da yasaklandı.

Hafta sonu anayasa taslağını eleştiren belge bulundurmak suçlamasıyla beş kişi gözaltına alınmıştı.

Cunta yönetiminin sözcüsü Winthai Suvaree, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biri gazeteci beş kişinin pazar günü gözaltına alındığını doğrulayarak, "Gazeteci, mesleği nedeniyle değil, yasalara aykırı yasak belge bulundurmaktan gözaltına alındı." diye konuşmuştu.

Başbakan Prayuth, ülkede basın özgürlüğüne yönelik eleştiriler üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gazeteci olup olmadığınız bir şeyi değiştirmez. Suç işlediyseniz tutuklanırsınız." ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede siyasi partiler, akademisyenler ve medyanın eleştiri oklarının hedefi haline gelen ve 7 Ağustos'ta referanduma sunulacak anayasa taslağı, senatonun tamamen askeri cunta tarafından seçilmesine ve milletvekili olmayan birinin başbakan olmasına olanak sağlıyor.

Tayland'da büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı ancak yedi ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu.

Cunta lideri General Prayuth Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Yorumlar