Tayland'da Budist tarikata polis baskını

- Polis, hakkında kara para aklama suçlaması olan Budist tarikatı liderini tutuklamak üzere operasyon başlattı

Google Haberlere Abone ol
Tayland'da Budist tarikata polis baskını

PATHUM THANI (AA) - Tayland'da polis güçleri, kara para aklamakla suçlanan Budist Dhammakaya tarikatı lideri Phra Dhammajayo'yu tutuklamak üzere operasyon başlattı.

Sabah saatlerinde yaklaşık üç bin polis, tarikatın merkezi olan başkent Bangkok'un kuzeyindeki Pathum Thani'de bulunan tapınağı kuşattı.

Operasyon, tarikat liderini tutuklamak üzere yapılan başarısız girişimlerin ardından geldi. Daha önceki girişimlerde polis, tarikat üyesi binlerce rahip ve müridin yolları kapaması sebebiyle tapınağa girmekte başarılı olamamıştı.

Cunta hükümeti baskın öncesi çıkardığı olağanüstü hal kararıyla tapınak ve çevresini "yasak bölge" ilan ederken giriş ve çıkışları yasakladı.

Tapınağa giren polis güçleri herhangi bir direnişle karşılaşmazken gazetecilerin tapınağa girişi engellendi.

Tarikat sözcüsü Phra Pasura Dantamano, Dhammajayo'nun masum olduğunu savunurken, otoriteleri aşırı güç kullanmakla suçladı. Sözcü, yaklaşık 10 bin müridin tapınağın içinde beklediğini öne sürerken, 72 yaşındaki tarikat liderinin tapınakta olup olmadığına dair herhangi bir bilgi vermedi.

Dhammajayo'nun müritlerinden olan bir kredi kooperatifi başkanı, zimmetine para geçirme suçundan yargılanmış ve 16 yıl hapse mahkum edilmişti. Dhammayo, söz konusu davada yaklaşık 40 milyon dolar zimmet parasını bağış yoluyla aklamakla suçlanmıştı. Tarikat, rahibin bağışın zimmet parası olduğunu bilmediğini ileri sürmüştü.

Özel Soruşturma Dairesi, Dhammayo'yu kara para aklama suçlamasıyla ilgili ilk kez geçen martta ifadeye çağırmış, rahibin üst üste hasta olduğunu öne sürerek ifadeye gelmemesi üzerine, mayıs ayında hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Tarikata yönelik operasyonun arkasında siyasi hesaplaşmaların da olabileceği iddia ediliyor. Tarikat ve müritlerinin 2006 yılında askeri darbeyle iktidardan devrilen eski Başbakan Tahsin Şinavatra'nın destekçisi olarak görüldüğü, bu sebeple 2014'te yeni bir darbeyle iktidara gelen askeri cuntanın hedefinde olduğu ileri sürülüyor.

1970'lerde kurulan, ama mürit tabanı Tayland'da 1980'lerde yaşanan ekonomik büyümeyle birlikte gelişen Dhammakaya tarikatı, Budizmi para dostu, burjuva ve kapitalist bir anlayışla uzlaştırmakla suçlanıyor. Ancak mesajı Tayland'ın yeni gelişen orta sınıflarında ciddi karşılık buluyor.

Tarikat lideri Dhammajayo 1999 ve 2002 yılında zimmet suçlamaları nedeniyle başrahiplik görevinden ayrılmıştı. Rahip 2006 yılında suçlamalardan aklanmasının ardından görevine dönmüştü.


Yorumlar