Taşkın erken ikaz sistemi devrede

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Bu sistemle yaşanan afetin gerçekleşme zamanı, konumu ve şiddeti hususundaki bilgiler ivedilikle elde edilebilecek, alınacak tedbirlerin içeriği, boyutu ve zamanlaması belirlenebilecek"

Google Haberlere Abone ol
Taşkın erken ikaz sistemi devrede

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Taşkın, Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi"ne ilişkin, "Bu sistemle yaşanan afetin gerçekleşme zamanı, konumu ve şiddeti hususundaki bilgiler ivedilikle elde edilebilecek, alınacak tedbirlerin içeriği, boyutu ve zamanlaması belirlenebilecek." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü taşkınlarda erken ikaza imkan veren, arıza ve müdahalelere ilişkin ihbarların yapılabileceği "Taşkın, Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi"ni (TAMBİS) devreye soktu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Eroğlu da taşkınlarda can ve mal kaybını önlemek veya azaltmak maksadıyla doğru zamanda, doğru yerde ve doğru kişiye yapılan ikaza ihtiyaç olduğunu belirtti.

Eroğlu, "Devreye aldığımız sistem, ihtiyaç duyduğumuz bu ikazları bize sağlayacak. Bu sistemle yaşanan afetin gerçekleşme zamanı, konumu ve şiddeti hususundaki bilgiler ivedilikle elde edilebilecek, alınacak tedbirlerin içeriği, boyutu ve zamanlaması belirlenebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

- Sistemle fotoğraf aktarılabilecek

Bakan Eroğlu, akıllı telefonlarda da kullanılabilen bu sistemle afetin durumu hakkında fotoğraf ve açıklayıcı durumların mekansal bilgi sistemine aktarıldığını, vakit kaybedilmeden SMS ve e-posta ile alarm ekiplerine, üst yönetime ulaştırılabildiğini bildirdi.

TAMBİS'in mobil ve web uygulamasının olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız bu sistemle taşkın, müdahale ve arızalara ilişkin ihbarda bulunabilecek ve taşkın çalışmalarına ilişkin bütün verileri Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında izleyebilecek, analiz edebilecek ve değerlendirebilecek.

DSİ kurulduğu 1954'ten bugüne 7 bin 388 taşkın koruma tesisi inşa etti. Bu tesislerin 68 adeti ise taşkın maksatlı barajdan oluşuyor. Bu tesislerle ülkemizde yaklaşık 1,8 milyon hektar alanı taşkından koruduk. Taşkınlarla mücadelede erken ikazın öneminin farkındayız ve bu hususta teknolojinin son imkanlarını kullanıyoruz."

Yorumlar