Tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden açılışının 12. yılı

MOSTAR (AA) - Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde, kente adını veren tarihi Mostar Köprüsü'nün restore edilip yeniden açılmasının 12'inci yıl dönümü...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden açılışının 12. yılı

MOSTAR (AA) - Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde, kente adını veren tarihi Mostar Köprüsü'nün restore edilip yeniden açılmasının 12'inci yıl dönümü kapsamında, "Dostlukları unutmayan Mostar" konulu programı düzenlendi.

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen ve Bosna Savaşı sırasında 1993 yılında Hırvat birlikleri tarafından yıkılan köprünün açılış yıl dönümü etkinliğine, Karadağ Başbakanı Milo Djukanovic ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte konuşan Djukanovic, Bosna Hersek'teki birliğin sağlanmasında Karadağ'ın her zaman destek vereceğini belirterek, "Birlik içerisinde Avrupa Birliği (AB) üyelik yolumuzda çok daha iyi adımlar atacağız." dedi.

Mostar Köprüsü'nün yeniden açılışının 12'inci yılı anısına Neretva nehrine karanfil atan Zvizdic de bölge ülkeler ve Avrupa'ya barış mesajı gönderdiklerini ifade ederek, "Ekonomik, kültürel, toplumsal ve siyasi anlamda gelişmenin en önemli adımları barış ve istikrardır." diye konuştu.

Djukanovic ve Zvizdic daha sonra iki ülke arasında "Mostar barış sözleşmesi" konulu iş birliği protokolü imzaladı.

- Mostar Köprüsü

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında Neretva Nehri üzerine inşa edilen köprünün yapımında 456 kalıp taş kullanıldı. 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki köprü Mostar şehrine de adını verdi.

Asırlar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı.

Tarihi köprü, Bosna savaşı sırasında Hırvat tank birliklerinin köprüye saldırmasıyla 9 Kasım 1993 tarihinde nehrin sularına gömüldü.

Mostar'daki tarihi köprünün yeniden inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO, IRCICA ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başlandı.

Macar ordusu dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından bulunup vinçlerle çıkartılan köprünün, inşaatının tamamlanmasının ardından çok sayıda ülkenin üst düzey temsilcisinin de hazır bulunduğu bir törenle, İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açıldı. Köprü 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alındı.





Yorumlar