Taliban lideri Molla Mansur'un öldürüldüğü iddiası

- Pakistan, ABD'nin düzenlediği İHA saldırısında öldürülen kişinin Afgan Taliban lideri Mansur olup olmadığının anlaşılması için yetkililerin DNA testi yapacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Taliban lideri Molla Mansur'un öldürüldüğü iddiası

İSLAMABAD (AA) - Pakistan İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, ABD'nin düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürülen kişinin Afgan Talibanı lideri Molla Ahtar Mansur olup olmadığının anlaşılması için yetkililerin DNA testi yapacağını bildirdi.

Han, İslamabad'da düzenlediği basın toplantısında, henüz Mansur'un öldürüldüğü bilgisini resmi olarak doğrulayamayacaklarını açıkladı.

ABD'nin 21 Mayıs'ta Pakistan sınırları içerisinde düzenlediği İHA saldırısını kınayan Han, söz konusu eylemin Pakistan'ın egemenlik haklarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Han, Washington yönetiminin saldırıyı düzenledikten 7 saat sonra Pakistan'a bilgi verdiğini söyledi. Pakistanlı yetkililerin daha sonra yanmış bir araçta iki ceset bulduğunu anlatan Han, bunlardan sürücü olanın cesedinin yakınlarına teslim edildiğini ifade etti. Han, diğer şahsın ise Pakistanlı olmadığı için kimliğinin tespit edilemediğini kaydetti.

Mansur'un akrabalarından birinin cesedi teslim almak için kendileriyle irtibata geçtiğini belirten Han, bunun ancak DNA testinin yapılmasının ardından gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Öte yandan, Han, Mansur'un Afganistan'daki barış görüşmelerine engel teşkil ettiğine yönelik iddiaları reddederek, Mansur'un Kabil yönetimi ile Taliban arasında geçtiğimiz yıl Pakistan'da yapılan doğrudan müzakerelerin ilk turunu desteklediğini hatırlattı. Han, geçtiğimiz yılki barış sürecinin Kabil yönetiminin Taliban lideri Molla Ömer'in iki yıl önce öldürüldüğünü açıklamasıyla sabote edildiğini öne sürdü.

Taliban lideri Molla Ahtar Mansur, 21 Mayıs'ta Pakistan’ın Belucistan eyaletinde saat 03.45 civarında düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti. ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde Taliban lideri Mansur'u hedef alan hava saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı.

Molla Mansur, Taliban yönetimi döneminde Afganistan'da Havacılık Bakanı olarak görev yapmıştı. ABD liderliğindeki NATO güçlerinin askeri müdahalesi sonucu Taliban iktidarının sona ermesinin ardından, örgütün yönetici şura üyesi olan Mansur, son beş yıldır Taliban lideri Molla Ömer'in yardımcısı olarak görev yapmıştı ve örgütün icra işlerine bakıyordu. Örgütün lideri Molla Ömer'in ölmesinin ardından, Afganistan Talibanı, Temmuz 2015'te Mansur’u yeni liderleri olarak belirlemişti.

Yorumlar