'Taliban'ın içindeki bazı gruplar uzlaşı arayışında'

Kararlı Destek Misyonu Komutan Yardımcısı Korgeneral Richard Cripwell: "Taliban'ın içerisinde bazı kişi ve grupların uzlaşma arayışında olduğunu gördük. Bu ülkenin tamamında olan bir durum ancak özellikle de Herat ve Badgis gibi batı bölgelerinde Taliban gruplarının hükümetle ve valilerle uzaklaşmak istediklerini ve bunun için çıkageldiklerini gördük" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Taliban'ın içindeki bazı gruplar uzlaşı arayışında'

Afganistan'da NATO öncülüğündeki Kararlı Destek Misyonu Komutan Yardımcısı görevini yürüten İngiliz Korgeneral Richard Cripwell, Afganistan'ın batısındaki Taliban içerisinde hükümetle uzlaşmak isteyen grupların sayısında artış olduğunu söyledi.

Cripwell, video konferans yöntemi ile ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak, NATO tarafından Afganistan'da yürütülen eğitim ve destek programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Batıdaki bazı gruplar uzlaşma taraftarı

Afgan hükümetinin Taliban'la sürdürdüğü görüşmelere ilişkin bir soruya yanıt veren Richard Cripwell, iki taraf arasındaki görüşmelerin içeriğini bilmediğini ancak örgütün içerisinde birçok grubun hükümet ile uzlaşmak istediğini öne sürdü.

Taliban içerisindeki bazı grupların uzlaşı isteğini "yeni bir hareket" olarak tanımlayan İngiliz komutan, "Bu yıl ve geçen yıl içerisinde Taliban'ın içerisinde bazı kişi ve grupların uzlaşma arayışında olduğunu gördük. Bu ülkenin tamamında olan bir durum ancak özellikle de Herat ve Badgis gibi batı bölgelerinde Taliban gruplarının hükümetle ve valilerle uzaklaşmak istediklerini ve bunun için çıkageldiklerini gördük. Bu süreçlerin oluş biçimi ülkenin geri kalan bölgeleri için de örnek oluyor." ifadelerini kullandı.

Cripwell, sabah saatlerinde Badgis ilinde yaşanan saldırıya rağmen ülkenin batısında "hükümetle uzlaşmak isteyen Taliban gruplarının sayısındaki artış konusunda bir ivme olduğunu" kaydederek, bu durumu abartmak istemediğini ancak örgütün içinde sorgulamaların başladığını iddia etti.

Taliban Kabil'deydi

Korgeneral Cripwell, Ramazan Bayramı dolayısıyla Afgan hükümeti tarafından ilan edilen ateşkesin hem halkta hem de Taliban içerisindeki birçok grupta barışa yönelik isteği ortaya koyduğunu belirtti.

Cripwell, Afgan hükümeti ile Taliban'ın ilk kez bayramdan dolayı ateşkes ilan edip, bu ateşkese uyduğunu dile getirdi.

Afgan hükümet yetkilileri ve askerleri ile Taliban elebaşı ve mensuplarının bayram dolayısıyla bir araya geldiğini kaydeden İngiliz komutan, iki tarafın bayramda el sıkıp, birbirlerine sarılmasını ve birlikte ibadet etmesini "görülmeye değer" bir durum olarak niteledi.

Talibanla hükümet arasında uzlaşma konusunda iyimser olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Cripwell, "Kabil'deki görüntüler herkese gelecekte de ateşkesin mümkün olduğu konusunda umut veriyor." dedi.

Taliban'la yapılan ateşkesin, örgüte hükümetin kontrolündeki bölgelere rahatlıkla sızma imkanı tanıdığı yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Richard Cripwell, "Cumartesi günü Kabil'e gelen Taliban mensupları daha çok özçekim yapma, berbere gitme ve dondurma alma gibi şeylere odaklanmış görünüyordu." diye konuştu.

Cripwell, Taliban'ın ateşkesi fırsat olarak kullanıp hükümetin kontrolündeki bölgelerde saldırı hazırlığında bulunduğuna ilişkin herhangi bir istihbarat bilgisinin olmadığını söyledi.

Taliban da 2001'deki ABD işgalinin ardından ilk kez Ramazan Bayramı'nda 3 günlük ateşkes kararı almıştı.

Ateşkesin bitmesi ile birlikte Taliban, sabah saatlerinde Badgis'te bir askeri üsse saldırı düzenlemiş ve saldırıda 30 Afgan askeri hayatını kaybetmişti.

Yorumlar

ihsan afganistanda türkiye misyonu kardeşleri barıştırsın acele kalleş abd ye bırakmasın