Tacikistan'ın 2030 yılı stratejik kalkınma hedefleri

-Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman: - "2030 yılına kadar ülkedeki aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı, yoksulluk oranını ise iki kat azaltmayı amaçlıyoruz" - "2007-2015 yıllarında ülkede makro ekonomik istikrarın temin edildi"

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan'ın 2030 yılı stratejik kalkınma hedefleri

TAŞKENT (AA) – Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2030 yılına kadar ülkedeki aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı, yoksulluk oranını ise iki kat azaltmayı amaçladıklarını belirtti.

Tacikistan Ulusal Kalkınma Konseyi toplantısına katılan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, toplantıda yaptığı konuşmasında, ülkesinde son yıllarda gerçekleştirilen yenilenme ve modernizasyon çalışmaları ve Tacikistan'ın 2030 yılına yönelik Ulusal Kalkınma Stratejisi hedefleri hakkında bilgi verdi.

Rahman, gerçekleştirdikleri kapsamlı çalışmalar sonucunda 2007 yılında ülkede yüzde 53 olan yoksulluk oranının 2015 yılına gelindiğinde yüzde 31'e indirildiğini, insanların ortalama ömrünün ise 73,5 yıla ulaştığını belirterek, 2030 yılına kadar ülkedeki aşırı yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmayı, yoksulluk oranını ise iki kat azaltmayı ve orta sınıfın toplumdaki oranını yüzde 22'den yüzde 50'ye çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Ülkesinin ulusal kalkınma stratejisi hedeflerini hayata geçirerek, 2030 yılına kadar orta gelirli ülkeler sıralamasına girme gibi hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Rahman, "Önümüzdeki 15 yıl içinde halka iyi bir yaşam sunmak en yüksek stratejik hedefimiz olacaktır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Rahman, 2007-2015 yıllarında ülkede makro ekonomik istikrarın temin edildiğini, önemli ekonomik ve sosyal başarılara imza atıldığını kaydederek bu dönemde yıllık ekonomik büyüme oranının ortalama yüzde 7 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 10'u aşmadığını vurguladı.

Bu dönemde, devlet bütçesinin yaklaşık 9 kat büyüdüğünü, bütçe açığının da milli gelirin yüzde 0,5'i oranında gerçekleştiğini ifade eden Rahman, 2030 yılına kadar ülke ekonomisinde sanayinin payını artırma yoluyla tarım ülkesi olan Tacikistan'ı sanayi ülkesine dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

2007-2015 yıllarında, stratejik hedeflere ulaşılması amacıyla hayata geçirilen yatırım projeleri kapsamında ülke ekonomisinin öncelikli sektörlerine 2,6 milyar dolarlık yatırım yapıldığının altını çizen Rahman, bu kapsamda bin 600'den fazla yeni işletmenin faaliyete açıldığını ve bir milyondan fazla insana istihdam sağlandığını ifade etti.

Rahman, ayrıca 2030 yılına kadar ülkenin elektrik enerjisi üretimi potansiyelinin üç kat artırılması yoluyla 17 milyar kilovatsaatten 45 milyar kilovatsaate çıkarılmasının planlandığını belirterek, bu çerçevede yurt dışına ihraç edilen yıllık elektrik enerjisi hacmini ise 10 milyar kilovatsaate çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Yorumlar