Tacikistan'da geçen yılki başarısız darbe girişimi

- General Abduhalim Nazarzade'nin öncülüğündeki isyancı çetenin, geçen yıl düzenlediği darbe girişimine emniyet ve kolluk kuvvetleri mensubu 10 yetkilinin karıştığı bildirildi

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan'da geçen yılki başarısız darbe girişimi

TAŞKENT (AA) - Tacikistan'da geçen yıl General Abduhalim Nazarzade'nin öncülüğündeki isyancıların başarısız darbe girişimine emniyet ve kolluk kuvvetleri mensubu 10 yetkilinin de karıştığı bildirildi.

Tacikistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Şermuhammad Şahiyan, düzenlediği basın toplantısında, emniyet ve kolluk kuvvetleri mensubu 10 yetkilinin darbe teşebbüsüyle bağlantısı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Şahiyan, geçen yıl düzenlenen darbe girişimi ve silahlı saldırılarla ilgili davanın sonuna yaklaşıldığını belirterek, yargılananlar arasında biri yüksek rütbeli bazı subayların yer aldığını da vurguladı. Şahiyan, darbe girişiminde yer aldığı belirlenen isimleri açıklamadı.

Tacikistan'da 4 Eylül'de General Nazarzade'nin öncülüğündeki isyancı grup, başarısız darbe girişiminin ardından başkent Duşanbe'nin 50 kilometre doğusundaki Ramit vadisine gizlenmişti. Hükümet güçlerinin iki hafta boyunca sürdürdüğü operasyonlarda aralarında Nazarzade ve yardımcısı Albay Cüneydullo Umarov'un bulunduğu 25 isyancı öldürülmüş, 200'a yakın isyancı tutuklanmıştı.

Tacikistan makamları, İslami Diriliş Partisini isyanı hazırlamak ve desteklemekle suçlarken, Yüksek Mahkeme bu partiyi yasa dışı ilan ederek faaliyetlerini yasaklamıştı.

Tacikistan Yüksek Mahkemesi, geçen ay İslami Diriliş Partisinin başkan yardımcıları Saidumar Hüseyni ve Mahmadali Hayıt'ı, suç örgütü kurmak ve devlete karşı darbe girişiminden suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı davada yargılanan partinin diğer 11 üyesi, 14 ila 28 yıl hapse mahkum edilmişti.

Yorumlar