Szydlo-Röivas görüşmesi

- Estonya Başbakanı Röivas: - "AB, Türkiye ile yapılan anlaşmanın sağlayabileceği sonuçlara odaklanmalı" - Polonya Başbakanı Szydlo: - "İngiltere'nin AB'de kalması çok önemli"

Google Haberlere Abone ol
Szydlo-Röivas görüşmesi

VİLNİUS (AA) - Estonya Başbakanı Taavi Röivas, "Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile yapılan anlaşmanın sağlayabileceği sonuçlara odaklanmalı." dedi.

Röivas, Polonya Başbakanı Beata Szydlo ile Varşova'da bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında ekonomik iş birliği, Varşova’da gelecek ay yapılacak NATO zirvesi ve AB'nin karşılaştığı zorluklar gibi konular ele alındı.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Röivas, Polonya’nın bölgede çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Biz birçok konuda aynı düşüncedeyiz. Polonya ile Estonya, bölgede savunma harcamalarını en fazla büyüten ülkeler." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine de dikkati çeken Röivas, "Rusya, istikrarı ve güvenliği bozuyor. Eğer hiçbir şey değişmezse, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar devam etmeli." diye konuştu.

Avrupa’daki sığınmacı krizine de değinen Röivas, şunları söyledi:

"Sığınmacıların ihtiyaçlarını anlıyor ve dayanışmamızı göstermek istiyoruz. Ancak Avrupa Komisyonu’nun sığınmacıları kabul etmek istemeyen ülkelere para cezası verilmesi önerisi, Avrupa Birliği’ni zayıflatır. AB, Türkiye ile yapılan anlaşmanın sağlayabileceği sonuçlara odaklanmalı."

Polonya Başbakanı Szydlo ise NATO zirvesinin önemli bir etkinlik olacağını belirterek, "NATO üyesi ülkelerinin (asker göndermeyle ilgili) yükümlülüklerini yerine getireceğini belirtmek istiyorum. Polonya ve Estonya’nın güvenliğinin güçlendirilmesini istiyorum." dedi.

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasına karşı olduklarını vurgulayan Szydlo, "AB'nin gelişimi, istikrarı ve ekonomisi için İngiltere’nin AB’de kalması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan eylemlerini kınayan Szydlo, bu konuda da Estonya ile hemfikir olduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar