Szijjarto-Brende ortak basın toplantısı

- Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto: - "Macaristan açısından Schengen'in şu anki haliyle AB'yi tehdit eden krizleri atlatması hayati derecede önem taşıyor. Bazı Brüksel kurumlarının halihazırda izlediği politika bunu tehdit ediyor. Örneğin göçmenlik politikası hem AB'nin birliğini hem de Schengen bölgesinin bir arada kalmasını olağanüstü bir şekilde tehdit ediyor" - Norveç Dışişleri Bakanı Brende: - "Brexit hem AB'yi hem de İngiltere'yi zayıflatıyor. Bu durumda herkes kaybediyor. Birliğin korunması için ülkeler arasında işbirliğine ihtiyaç var"

Google Haberlere Abone ol
Szijjarto-Brende ortak basın toplantısı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Brüksel'in izlediği göçmen politikasının AB'nin birliğini tehdit ettiğini söyledi.

Szijjarto, Budapeşte'de temaslarını sürdüren Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, hem Macaristan hem de Norveç'in, AB'nin bir arada kalması taraftarı olduğunu belirtti.

Brüksel'in izlediği göçmen politikasının AB'nin birliğini tehdit ettiğini savunan Szijjarto, ''Her iki ülke için de Schengen bölgesinin bir arada kalması önemli. Macaristan açısından Schengen'in şu anki haliyle AB'yi tehdit eden krizleri atlatması hayati derecede önem taşıyor. Bazı Brüksel kurumlarının halihazırda izlediği politika bunu tehdit ediyor. Örneğin göçmenlik politikası hem AB'nin birliğini hem de Schengen bölgesinin bir arada kalmasını olağanüstü bir şekilde tehdit ediyor.'' şeklinde konuştu.

İngiltere'nin, Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin yapılan referandum sonucunu da değerlendiren Szijjarto, ''İngilizlerin AB'den çıkma niyeti AB'yi hem ekonomik hem de siyasi olarak zayıflatıyor. Bugün AB'de iki bakış açısı çarpışıyor; federasyoncular ve egemenlikçiler. Birinci grup, üye ülkeler ne kadar zayıf olursa AB o kadar güçlenir görüşünü savunuyor. Macaristan'ın da aralarında bulunduğu ikinci grup ise üye ülkeler ne kadar güçlü olursa AB de o kadar güçlü olur görüşünde.'' dedi.

Brende ise, AB'nin daha önce hiç karşılaşmadığı problemlerle karşı karşıya olduğunu, Macaristan ve Norveç arasındaki işbirliğinin bu tür durumlarda daha büyük önem taşıdığını söyledi.

Brende, İngiltere'nin AB'den çıkması konusunu da ise, ''Brexit hem AB'yi hem de İngiltere'yi zayıflatıyor. Bu durumda herkes kaybediyor. Birliğin korunması için ülkeler arasında işbirliğine ihtiyaç var.'' yorumunu yaptı.

Yorumlar