Suudi Arabistan'daki terör saldırılarına tepkiler

- Ürdün, Mısır, Irak, BAE, Bahreyn, Arap Birliği, Müslüman Alimler Birliği, İİT, ISESCO, Ezher Üniversitesi, İhvan, Hamas, Hizbullah ve Husiler Suudi Arabistan'da düzenlenen terör saldırılarını kınadı

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'daki terör saldırılarına tepkiler

KAHİRE (AA) - Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emrlikleri (BAE), Bahreyn, Arap Birliği, Müslüman Alimler Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslami Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Ezher Üniversitesi, İhvan, Hamas, Hizbullah ve Husiler Suudi Arabistan'da Cidde, Katif ve Medine'de Mescid-i Nebevi yakınlarında düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadı.

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan habere göre, hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Katif kenti ile Medine'de Mescid-i Nebevi yakınında düzenlenen terör saldırıları kınanarak, İslam dünyasının güvenlik ve istikrarını hedef alan bu saldırlarda ibadet yerlerinin seçilmesi, "saldırıyı düzenleyen şer güçlerin zihinlerinin ne kadar karanlık olduğunun delili" olarak değerlendirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Medine, Katif ve Cidde'de düzenlenen terör saldırıları kınandı ve güvenlik ile istikrarı hedef alan olaylarda Mısır'ın Suudi Arabistan ve halkına olan desteği vurgulandı.

Irak Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ahmed Cemal yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın Medine, Katif ve Cidde gibi mukaddes mekanları hedef alan terör saldırılarını şiddetle kınadığı ifade edildi.

BAE ve Bahreyn de yaptıkları yazılı açıklamalarda "alçak terör saldırılarını" şiddetle kınadıklarını belirtti.

İİT Genel Sekrteri İyad Medeni yaptığı yazılı açıklamada, bu saldırıyı gerçekleştiren, planlayan ve destek verenlerin Suudi Arabistan'ın güvenlik ve istikrarını bozmaya yönelik umutsuz bir planı uygulama çabası içerisinde olduğunu ifade etti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerini ileten Medeni, faillerin yakalanarak adalete teslim edilmesi ve olayın arkasında bulunan güçlerin ortaya çıkarılması konusunda Suudi Arabistan hükümetine güveninin tam olduğunu dile getirdi.

Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Medine, Katif, Cidde ve Bağdat'ta düzenlenen terör saldırılarını kınıyorum." ifadesini kullandı. Karadavi, masum insanların kanını döken bu iğrenç suçların İslam ile bir ilgisinin olmadığının altını çizdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da açıklamasında, Suudi Arabistan'ın Katif ve Cidde ile Medine'de Mescid-i Nebevi yakınında meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadığını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e, hükümete ve halkına taziye dileklerini ilettiğini belirtti.

Ramazan ayının son günlerinde kutsal mekanları hedef alan saldırıları şiddetle kınayan ISESCO da terör karşı verdiği mücadelede Riyad yönetimine verdiği desteği ifade etti.

- İhvan, Hamas, Hizbullah, Husiler ve Ezher'den kınama

Mısır’ın El-Ezher Üniversitesi, Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Hamas, Hizbullah ve Husiler Suudi Arabistan'da düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadı.

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, terör saldırıları kınanarak, "Bu alçak saldırları düzenleyenlerin ne masum insanların kanının dökülmesine, ne insanlığa ne de mübarek ramazan ayı ve mukaddes mekanlara saygıları var." ifadesine yer verilirken Hamas hareketi ise alçakça yapılan saldırıyı kınayarak, saldırıda Mescid-i Nebevi'nin hedef alınmasını bütün Müslümanlara meydan okuma ve duygularını kışkırtma şeklinde değerlendirdi.

Açıklamada ayrıca hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Hamas, hareketin teröre karşı mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında olduğuna dikkati çekti.

Lübnan'daki Hizbullah ise yayımladığı yazılı açıklamada, saldırıların mukaddes mekanları hedef alması ve ramazan ayının son günlerinde yapılmasının teröristlerin Müslümanların tüm mukaddeslerini hafife aldığı ve saldırının arkasında bulunanların İslam ümmetiyle bağlarının olmadığının göstergesi şeklinde yorumladı.

Yemen'deki Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyetin başkanı Muhammed Abdusselam ise sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan, Türkiye ve Irak'ta masum sivilleri hedef alan terör saldırılarını kabul etmiyor ve kınıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Ezher'den yapılan yazılı açıklamada, "Özellikle bu mübarek günlerde mukaddes mekanlara yönelik terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." denilerek, teröre karşı mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında olduğu vurgusu yapıldı.

Yorumlar