Suudi Arabistan'da hükümette kısmi revizyon

- Kuzey Afrika ve Ortadoğu el-Mahatir Uzmanlar Grubu Başkanı ekonomist Zuman: - "Hükümete bağlı bazı bakanlıklarda gerçekleştirilen revizyon, petrolden bağımsız, üretken ekonominin hedeflendiği Kral Selman'ın ülke vizyonunun gerçekleşmesi için atılan ilk adımlardan birisi" - Ekonomist Bunin: - "2030 vizyonu ağır bir yük taşıyor. Bu nedenle her bakanlığın görev tanımının netleşmesi, gelişme gösteremeyen bakanların görevlerinden alınıp yeni görevlendirmelerin yapılması gerekiyordu"

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'da hükümette kısmi revizyon

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'da geçen cumartesi bazı bakanlıklarda gerçekleştirilen revizyonun, "petrolden bağımsız, üretken ekonominin hedeflendiği" ülkenin 2030 vizyonu kapsamında atılan adımlar arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu el-Mahatir Uzmanlar Grubu Başkanı ekonomist Abdurrahman bin Muhammed ez-Zuman, Kral Selman Bin Abdulaziz'in imzasıyla yayımlanan kararnameler doğrultusunda hükümette gerçekleşen revizyonu, "Petrolden bağımsız, üretken ekonominin hedeflendiği Kral Selman'ın ülke vizyonunun gerçekleşmesi için atılan ilk adımlardan birisi." şeklinde değerlendirerek, "Kalitenin artırılması ve uzmanlaşmanın esas alındığı kararlarla bazı bakanlıklar birleştirilirken bazıları da bölünerek farklı bakanlıklara devredildi." dedi.

Bakanlık düzeyinde yapılan değişikliklerin tedrici şekilde tabana yayılarak devam edeceğini ifade eden bin Muhammed, "Hükümet, özellikle bankacılık ve ekonomi alanı başta olmak üzere 2030 vizyonu hedeflerinin yakalanması için özel sektör dahil birçok alanda değişim gerçekleştirecek." diye konuştu.

Ekonomist Fadl el-Bunin ise krallık kararnamelerinin geçen ay açıklanan ülkenin 2030 vizyonu çerçevesinde alındığını vurgulayarak, kararların hükümetin bütçede daralmaya gitmesi nedeniyle alınmadığını kaydetti.

Suudi Arabistan'ın 2016 bütçesinin, 2015 yılına oranla daha yüksek olduğuna işaret eden Bunin, "2030 vizyonu ağır bir yük taşıyor. Bu nedenle her bakanlığın görev tanımının netleşmesi, gelişme gösteremeyen bakanların görevinden alınıp yeni görevlendirmelerin yapılması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

- Petrol dışı gelirlere yönelme

Bunin, ülkede son aylarda yaşanan gelişmelerle, petrolden bağımsız, üretken bir ekonomi hedeflendiğine dikkati çekerek, "Hükümetin, yaşanan bu değişiklikler için daha fazla bütçeye ihtiyacı olacak. Ancak bu düzenlemeler sonucu gerçekleşecek plan ve kararlar, petrol dışı gelirlerin de artmasına neden olacak." dedi.

Suudi Arabistan, önceki yıllarda yıllık bütçesinin yüzde 90'ını, günlük üretimi 10,5 milyon varil olan petrolden sağladığı gelirle elde ediyordu. Petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 68'lik düşüşün ardından 2015 yılında 98 milyar dolar bütçe açığı verdiğini açıklayan Suudi Arabistan, 2016 yılında bütçe açığının 87 milyar dolar olmasının beklendiğini belirtmişti.

Yaşanan bütçe açıkları nedeniyle bir dizi ekonomik tedbirler alan hükümet, bazı kalemlerdeki devlet desteğini kaldırma, yeni vergileri yürürlüğe koyma ve mevcut vergi oranlarını yükselterek petrol dışı gelirleri yüzde 10 seviyelerinden yüzde 27 seviyesine çıkarmıştı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, geçen cumartesi günü bazı bakanlıklar ve ekonomiyle ilgili kurumlarda görev değişikliğine giderek yeniden yapılandırılmasını istediği bir kararname yayımlamıştı. Kararnameye göre, Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Ali en-Naimi'nin yerine Aramco Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanı Halid el-Fellah getirilirken Fellah'tan boşalan koltuğa eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Tevfik er-Rebia atanmıştı.

Ticaret Bakanlığına Macid el-Kasbi, Ulaştırma Bakanlığına ise Sivil Havacılık Müdürü Süleyman Hamdan'ı atayan Kral Selman, Merkez Bankası Başkanlığına Ahmed el-Halifi, Bakanlar Kurulu Sekreterliği Danışmanlığına da Yasir bin Osman'ı getirmişti.

Kararnamede ayrıca Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı isminin "Enerji, Sanayi ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı" olarak değiştirildiği, Su İşleri Bakanlığının kaldırıldığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlıklarının da "Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı" çatısı altında birleştirildiği kaydedilmişti.

Yorumlar