Suudi Arabistan heyeti, Lübnan'da

- Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in davetini iletmek üzere ülkesini ziyaret eden heyeti kabul etti

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan heyeti, Lübnan'da

BEYRUT (AA) - Suudi Arabistan Kralı Müsteşarı ve Mekke Emiri Prens Halid el-Faysal, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, ülkesinde hükümetin kurulmasından sonra Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in davetini iletmek üzere Lübnan'a gelen Suudi Arabistan Kralı Müsteşarı ve Mekke Emiri Prens el-Faysal ile Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nizar Bin Obaid Madani ve üst düzey diğer yetkililerden oluşan heyeti Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yarım saat süren görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Mekke Emiri el-Faysal, cumhurbaşkanı seçimlerinin gerçekleşmesiyle oluşan yeni siyasi dönemin Lübnan'a huzur getirmesini dilediğini belirterek, yeni hükümetin kurulmasından sonra Cumhurbaşkanı Avn'ın Suudi Arabistan'a resmi ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Avn'ın görüşmede, Lübnan'a yönelik devam eden desteğinden dolayı Riyad yönetimine teşekkür ettiği ve Suudi Arabistan ile Lübnan arasındaki ilişkileri koruyacağını vurguladığı aktarıldı.

Meclis Başkanı ve Şii Emel Hareketi lideri Nebih Berri ve Lübnan Başbakanı Temmam Selam ile de bir araya gelen Suudi Arabistan heyeti, daha sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile de akşam yemeğinde görüştü. Yemekte Lübnanlı Dürzi Lider İlerlemeci Sosyalist Hareketi Genel Başkanı Velid Canbolat, Hristiyan Ketaib Partisi lideri Sami Cemayel ve Hristiyan Lübnan Güçleri lideri Semir Caca da bulunuyordu.

Suudi Arabistan heyeti, başkent Beyrut'taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanında Dışişleri Bakanı Cibran Basil tarafından karşılamıştı.

Lübnan Parlamentosunda 31 Ekim'de cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan oturumda iki buçuk yıllık krizin ardından Mişel Avn, Lübnan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Lübnan'ın Bağımsızlık günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Avn'a kutlama mesajı göndermişti.

Suudi Arabistan şubat ayında Lübnan ordusuna ve emniyetine yapacağı 4 milyar dolarlık askeri yardımdan "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini açıklamıştı. Daha sonra Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez İşbirliği Konseyi Lübnan'daki Hizbullah'ı Suriye'deki rolünden dolayı terör örgütü listesine aldıklarını ilan etmişti. Bu süreçte Körfez ülkeleri Hizbullah'la bağlantısı oldukları gerekçesiyle ülkelerindeki bazı Lübnanlıları sınır dışı etmiş ve vatandaşlarına da Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Yorumlar