Susa saldırısı sonrasında Tunus turizmi

- Tunus'un Susa kentinde geçen yıl düzenlenen ve 39 turistin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından ülkede turizm gelirleri yüzde 42 azaldı - Tunus Milli Turizm Divanı Başkanı Hamam: -"26 Haziran'da Susa'da meydana gelen saldırı ülkedeki turizm sektörüne karşı planlı ve stratejik yıkıcı bir saldırıydı" - "Bu yıl 300 bin Rus turist ağırlayarak 2010 yılındaki rekoru yenileyeceğiz" - "Turizm konusunda Türkiye'den destek bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Susa saldırısı sonrasında Tunus turizmi

TUNUS (AA) - HAMDİ YILDIZ - Tunus'un Susa kentindeki bir otele 26 Haziran 2015'te düzenlenen ve 39 turistin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından ülkenin en önemli gelir kaynaklarından turizm gelirleri yüzde 42 azaldı ve sektör büyük bir krizin içine girdi.

Aralarında bir Tunuslunun da olduğu 39 yabancı turistin ölümüne neden olan Susa saldırısının ardından Tunus'u ziyaret eden turistlerin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir azalma meydana geldi. Turizmden elde edilen gelirde ise yüzde 42'lik bir düşüş olduğu gözlendi. Saldırının ardından bir yıl içinde 192 hotel kapandı ve ülkenin önemli gelir kaynaklarından turizm sektörü krize doğru sürüklendi.

Turizm sektörü Tunus'ta Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 7'sine tekabül ederken ülkenin döviz kaynağının yüzde 20'si ise turizm gelirlerinden elde ediliyor.

Tunus Hükümet Sözcüsü Halid Şevket düzenlediği basın toplantısında ülkenin ekonomik durumuyla ilgili bilgi verdi. Şevket, son 5 ayda turizm gelirlerinde yüzde 42'lik bir azalmanın olduğunu belirterek, kalkınma oranının yüzde 1'i geçmediğini ve enflasyonun yüzde 3,6'larda seyrettiğini söyledi.

Susa saldırısının üzerinden geçen bir yılda Tunus'un turizm sektöründeki durumu hakkında AA muhabirine bilgi veren Tunus Milli Turizm Divan Başkanı Abdullatif Hamam, "26 Haziran'da Susa'da meydana gelen saldırı ülkedeki turizm sektörüne karşı planlı ve stratejik yıkıcı bir saldırıydı." dedi.

Söz konusu terör saldırısının ardından Tunus'a uluslararası yardım ve desteğin arttığını belirten Hamam, başta ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Türkiye'den teröre karşı mücadelede destek aldıklarını belirtti.

- Ruslarla toparlanma süreci

Susa'daki terör saldırısının ardından İngiltere, Belçika ve Hollanda'nın vatandaşlarını Tunus'a gitmeme konusunda uyardığını hatırlatan Hamam, turizm sektöründe güveni yeniden kazanmak için ilk adım olarak Rus turistlerin ülkeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Hamam, 2010 yılında 300 bin Rus turistin ülkeye giriş yaptığını ve son üç ay içinde ise ülkeye yaklaşık 50 bin Rus turistin geldiği bilgisini vererek, "Bu yıl 300 bin Rus turist ağırlayarak 2010 yılındaki rekoru yenileyeceğiz." dedi.

- Geçen yıl 1 milyon 480 bin Cezayirli Tunus'a giriş yaptı

Cezayir'in zor zamanlarda Tunus'un her zaman yanında yer aldığını söyleyen Turizm Divan Başkanı Hamam, "Geçen yıl 1 milyon 480 bin Cezayirli Tunus’a giriş yaptı. Cezayir'den turizm konusunda büyük bir destek gördük. Bu yıl da en az geçen yıl kadar Cezayirli turist beklentimiz var." diye konuştu.

- Türkiye'den destek

Turizm konusunda Türkiye'den de destek beklediklerini vurgulayan Hamam, "Başbakan Habib es-Sıyd'ın Nisan ayında İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasında turizm konusu da ele alındı." ifadelerini kullandı.

- Stratejik dönüşüm

Uzun yıllar turizm pazarında birkaç Avrupa ülkesine bağımlı kaldıklarını ancak şu anda pazarda değişimler yaşandığını belirten Hamam şunları kaydetti:

"Önceden ülkeye gelen turistlerin yüzde 80’i Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika ve İspanya’dan oluşuyordu. Bu ülkelerdeki insanlar Küba, Güney Kore gibi yeni ve farklı yerlere gidiyor. Ülkemize Çin ve Hindistan gibi farklı pazarlardan da turist gelmesi yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanında orta ve doğu Avrupa ülkelerinden Macar, Çek, Polonya ve Avusturya piyasalarıyla tecrübelerimiz var. Bu ülkelerden Tunus’a doğru organizasyonlar başladı."

- Farklı alanlar var

Sağlık ve eğitim alanlarının da turizmde kullanılabileceğini belirten Hamam, bu kapsamda Alzheimer hastalarının Tunus'ta uzun süreli bakım ve ikametlerinin yapılması konusunda çalışmaların olduğunu söyledi.

Turizm açısından eğitim konusunda çalışılması gerektiğine dikkati çeken Hamam konuşmasını şöyle tamamladı:

"Her yaz ABD, İngiltere, Uluslararası kurum ve Dünya Bankası'ndan yetkililer Tunus'a Arapça eğitimlerini geliştirmek için gelen öğrenci grupları vardı. Bu bir gelenek haline gelmişti. Bu konuda "Burgiba Scoole" gibi okullarımız var. Ancak okulların kapasiteleri gelen talebi karşılamaya yetersiz kalıyor. Bu geliştirilebilecek bir alandır. Her yıl yaklaşık 8 bin Afrikalı öğrenci Tunus’un çeşitli kurumlarında eğitim alıyor. Eğitimin yükselen bir alan olduğunu söylemek gerekir ve bu alanda çalışma yapmamız gerekiyor."

Yorumlar