Suriye'nin güneyindeki çatışmalar

- Esed rejiminin Dera ilinde 20 gündür süren saldırılarına karşılık veren muhalifler, bir mahallede ilerliyor - Bölgeye son 2 gündür düzenlenen hava saldırılarında en az 10 sivil hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
Suriye'nin güneyindeki çatışmalar

DERA (AA) - Suriye’nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin ülkedeki ateşkese rağmen ilerleme çabası muhaliflerden şiddetli karşılık buldu.

Dera'daki AA muhabirinin bildirdiğine göre, bölgede 20 gündür süren rejim saldırılarına karşı "Zillet içinde yaşamaktansa izzet ile ölmek" adıyla operasyon düzenleyen muhalifler, Menşiyya mahallesinin kontrolünü sağlamayı hedefliyor.

Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist gruplar, kente hava topuyla saldırmaya devam ediyor.

Muhalifler, son iki günde mahallede rejime ait iki önemli kontrol noktası olan Rahman Fırını ve Ravdatul Aruc'u ele geçirdi. Operasyonda, çok sayıda rejim askeri öldü.

Muhaliflerin operasyon odasının askeri sözcüsü Hüseyin Eba Zeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menşiyya mahallesinde rejim güçlerinin ve destekçilerinin mahallenin çevresindeki bölgeleri ve Ürdün sınırındaki eski Dera geçidini ele geçirme girişimleri sonucu operasyon başlattıklarını söyledi.

"Muhalifler günlerdir Menşiyya mahallesinde sokak çatışmalarında. Hizbullah güçleri burada rejimle beraber." diyen Eba Zeyd, muhaliflerin mahallenin yaklaşık yüzde 40'ında kontrolü sağladığını aktardı.

Eba Zeyd, Ürdün-Suriye uluslararası otoyolunun geçtiği Menşiyya'da rejimin stratejik askeri noktalara hakim olduğunu kaydetti.

Ayrıca bölgeye son iki günde çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini belirten Eba Zeyd, en az 10 sivilin yaşamını yitirdiğini, 50'den fazla kişinin de yaralandığını ifade etti.

Rejim güçleri Dera kent merkezinin kuzeyindeki yüzde 60'lık kısmını kontrol ederken, kalan yüzde 40'lık bölgeye muhalifler hakim. Muhalifler, merkezin doğu, batı ve güney girişini kontrol ediyor. Ülkenin en güneyinde, Ürdün sınırına komşu Dera ili iç savaşın en şiddetli dönemini 2015'te Nasib sınır kapısında çıkan şiddetli çatışmalarda yaşamıştı.

Dera, Suriye’de halk ayaklanmalarının başladığı il olarak biliniyor. 13 yaşındaki Hamza el-Hatib’in Esed rejimi tarafından işkence ile katledilmesinin ardından başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı. İç savaş öncesinde yaklaşık bir milyon Suriyelinin yaşadığı ilden savaşın başlaması ile 250 bin kişi ülke içindeki farklı bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Yorumlar