Suriyeliler de "demokrasi nöbeti"ni bırakmıyor

- Diyarbakır'da FETÖ'nün darbe girişimine karşı vatandaşlar tarafından tutulan demokrasi nöbetine Suriyeliler de yoğun ilgi gösteriyor - Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kendilerine kucak açan ve ikinci vatan olarak gördükleri Türkiye'de yaşanan darbe girişimine tepki göstermek için meydanlarda yer alıyor - Suriyeli Berkel: - "Suriye birinci vatanımızdır. Türkiye ikinci vatanımız, biz bu demokrasi nöbetlerini tutmaya devam edeceğiz. Recep Tayip Erdoğan bizim de Cumhurbaşkanımızdır" - Dağbul: - "Türkiye, Ortadoğu ve İslam ülkeleri için güçlü ve ayakta kalmalı, çünkü Ortadoğu'da İslam ülkelerinin merkezidir" - Gabali: - "Eğer Türkiye'de bu darbe gerçekleşmiş olsaydı, Türkiye'nin Suriye'den bir farkı olmazdı"

Google Haberlere Abone ol
Suriyeliler de "demokrasi nöbeti"ni bırakmıyor

DİYARBAKIR (AA) - MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'da, ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve yaşadıkları sıkıntıların sığındıkları Türkiye'de de yaşanmasını istemeyen Suriyeliler, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine tepkilerini demokrasi nöbetine katılarak gösteriyor.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki Park Orman'da toplanan binlerce vatandaşa destek olmak için gelen ve FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösteren Suriyeli vatandaşlar, Türk bayrakları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıdı.

FETÖ'nün darbe girişimine karşı vatandaşlar tarafından tutulan demokrasi nöbetine Suriyeliler de yoğun ilgi gösteriyor. Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kendilerine kucak açan ve ikinci vatan olarak gördükleri Türkiye'de yaşanan darbe girişimine tepki göstermek için meydanlarda yer alıyor.

Suriyeli Cuma Berkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye 3,5 yıl önce geldiklerini ve darbe girişimine karşı olduğunu anlatarak, darbenin milleti haktan ve hukuktan alıkoyduğunu ve özgürlükleri kısıtladığını söyledi.

İnsanların yaşam haklarını ellerinden alan darbeye karşı olduklarını, bu nedenle sokaklara çıktıklarını kaydeden Berkel, "Türkiye'yi Allah muhafaza etti, atladık inşallah. FETÖ, dini ve İslamı kullanarak bu darbeyi yapmaya çalıştı. FETÖ'nün arkasında batı ülkeleri var. Suriye birinci vatanımızdır. Türkiye ikinci vatanımız, biz bu demokrasi nöbetlerini tutmaya devam edeceğiz. Recep Tayip Erdoğan bizim de Cumhurbaşkanımızdır.'' dedi.

- "Allaha çok şükür darbe başarısız oldu"

Meydanları terk etmeyeceklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci bir emrine kadar meydanlarda olacaklarını kaydeden Mohamed Dağbul iseTürkiye'de yaşayan bütün Suriyelilerin Türkiye'de yapılan darbe girişimine karşı olduğunu vurguladı.

"15 Temmuz gecesi çok dua ettim. Allah korusun, Allah muhafaza etsin diye. Aslında darbe gecesi korkmadım, çünkü burada vatandaşlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla bu darbeye karşıydılar ve Allah'a çok şükür darbe başarısız oldu.'' diyen Dağbul, Suriye'de çok zulüm gördüklerini bildirdi.

Dağbul, Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını, Türkiye'de güven içerisinde yaşadıklarını dile getirerek, "Şu anda güven içindeyiz, mutluyuz. Türkiye, Ortadoğu ve İslam ülkeleri için güçlü ve ayakta kalmalı, çünkü Türkiye ,Ortadoğu'da İslam ülkelerinin merkezidir." diye konuştu.

- "Yeniden bir İslam ülkesinin darbeyle yönetilmesini istemiyoruz"

Türkiye'ye 3 yıl önce geldiğini ve bir atölyede çalıştığını bildiren Nurrettin Gabali de Suriye'de darbe olduğu için birçok insanın öldüğünü, halen ölmeye de devam ettiğini anlattı.

Türkiye'de savaşın olmasını istemediklerini, bu nedenle meydanlarda Türk halkıyla beraber olduklarına dikkati çeken Gabali, yaşanan kanlı ortamdan dolayı ülkelerini terk ettiklerini, aynı durumun Türkiye'de de yaşanmasını istemediklerini aktardı.

"Türkiye'de huzur ve güven ortamı var, bundan dolayı burada yaşamak istiyoruz. Eğer Türkiye'de bu darbe gerçekleşmiş olsaydı, Türkiye'nin Suriye'den bir farkı olmazdı.'' ifadelerini kullanan Gabali, halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sevdiğini ve onun yanında yer aldığını söyledi.

Kendilerine kucak açan ülkenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve vatandaşların yanında olduklarını bildiren Gabali, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Burada mutluyuz ve inşallah bu darbe başarısız olmuştur ve yine millet iradesi kazanmıştır. 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olduğunda biz de meydanlara, sokaklara çıktık, tepkilerimizi dile getirdik. Yeniden bir İslam ülkesinin darbeyle yönetilmesini istemiyoruz. Tankların sokaklara girmesi korkutucudur. Çünkü bu ölüm, yıkım ve kan demektir. Biz bu durumu Suriye'de gördük, evlerimiz yıkıldı, çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız ve kadınlarımız öldü. Bundan dolayı aynı durumun Türkiye'de yaşanmasını istemiyoruz ve onun için biz bu halk ile birlikte alanlardayız."

Yorumlar