"Suriyeliler daha iyi bir gelecek için Avrupa'ya gitmek istiyor"

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Avrupa hayali kuran sığınmacıların umudunu arttırdı - Garson Muhammed Ahmed: - "Avrupa’da daha iyi şartlar bulup istediğim gibi yaşayacağıma inanıyorum" - İşçi Muhammed Ali: - "Bir imkan bulursam kesinlikle Avrupa'ya gitmek isterim. Burada iş imkanları kısıtlı ve ailem için daha iyi şartlar bulabileceğim umudundayım" - Esnaf İbrahim el Ömer: - "Suriyeli gençler Avrupa'nın pembe bir rüya olmadığını biliyor ancak şartlar onları buna zorluyor"

Google Haberlere Abone ol
"Suriyeliler daha iyi bir gelecek için Avrupa'ya gitmek istiyor"

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN – HÜSEYİN YAHYA ŞEKERCİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Avrupa hayali kuran sığınmacıların umudunu arttırdı.

İstanbul’da yaşayan sığınmacılar, ülkelerindeki savaşın bitmesini umut edip yeniden doğup büyüdükleri Suriye’ye gitmek isteseler de çocukları ve ailelerine daha iyi bir gelecek için sınır kapılarının açılmasını ve Avrupa’ya gitmeyi bekliyor.

Sığınmacıların bazıları, Türkiye'de kurduğu düzeni devam ettirmek isterken, büyük çoğunluğu ise yaşam standardı, eğitim ve iş olanakları sebebiyle Avrupa'ya gitmeyi tercih ediyor.

AA muhabirine açıklama yapan Suriyeli esnaf Ebu Usame, Lübnan, Ürdün ve diğer Arap ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’den gayet memnun olduklarını belirterek, kendisinin gitmeyi düşünmediğini belirtti.

Avrupa’ya gitmek isteyenlerin çoğunun genç olduğuna işaret eden Ebu Usame, "Gençler, Avrupa'daki şartları daha cazip buluyor olabilir. Oraya gidip tekrar buraya dönenler oldu çünkü orada kendilerine söylenen vaatlerin karşılanmadığını gördüler. Çocukları Avrupa’ya yaşayan aileler de oraya gitmek istiyor. Ancak Suriye’de durum düzelirse bence yüzde 95'ten fazlası Suriye’ye dönmek ister." ifadelerini kullandı.

Aşçı Ahmed Recep de kendisinin Avrupa'ya gitmek istemediğini aktararak, "Buraya alıştım ve istikrar buldum. Çünkü Avrupa’da yaşayan görüştüğüm arkadaşlarım, Avrupalıların onlara sağladığı şartlardan pek de memnun değiller. Durumları buradakilerden iyi değil. Ancak onlar yine de ailelerini yanlarına almak için ve durumlarını iyileştirmek için hala çaba sarf ediyorlar." dedi.

- "İmkan bulursam kesinlikle Avrupa'ya gitmek isterim"

Garson Muhammed Ahmed ise çalışma şartlarından dolayı Batı ülkelerine gitmeyi tercih ettiğini dile getirerek, "Burada özellikle Suriyelilere verilen maaşlar ve çalışma şartları iyi değil. Kitap okumak, üniversiteye gitmek istiyorum ancak böyle bir imkana sahip değilim. Avrupa’da daha iyi şartlar bulup istediğim gibi yaşayacağıma inanıyorum." diye konuştu.

İşçi Muhammed Ali de "Bir imkan bulursam kesinlikle Avrupa'ya gitmek isterim. Burada iş imkanları kısıtlı ve ailem için daha iyi şartlar bulabileceğim umudundayım. Bu sebeple ailemi de alıp Avrupa ülkelerine gitmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Esnaf İbrahim el Ömer ise yasal yollarla Avrupa ülkelerine gitmek istediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Buradaki yaşam şartlarından memnunum ancak çocuklarımın geleceği için Avrupa’yı daha parlak görüyorum. Suriyeli gençler Avrupa’nın pembe bir rüya olmadığını biliyor ancak şartlar onları buna zorluyor."

- "Üniversite okumak için Avrupa’ya gitmek istiyorum"

İşçi Nezir el Meydani, gençler için Avrupa’daki iş, kültür, yaşam şartlarının daha uygun ve cazip olduğunu anlatarak, yasal olarak gitme şansını yakalarsa Avrupa’ya gitmek istediğini ifade etti.

Kuaför Sena Ahmed de Türkiye'de çocuklarının eğitimi konusunda sıkıntıları bulunduğunu söyleyerek, "İkamet ve kimlik konusunda hala bir belirsizlik yaşıyoruz. Avrupa’da çok daha iyi şartlar bulabileceğimizi umduğum için gitmek istiyorum." diye konuştu.

Kuaför Sara Ömer ise kaçak geldiği için Türkiye'de ikamet ve kimliği bulunmadığını dile getirerek, "Bu yüzden çok istediğim halde üniversite okuyamıyorum. Birleşmiş Milletler tarafından bizlere sadece pirinç ve un veriliyor. Biz bunları Türkiye’de daha kolay ve ucuz temin edebiliyoruz. Daha iyi bir gelecek ve üniversite okumak için Avrupa'ya gitmek istiyorum." dedi.

- "100 binden fazla Suriyelinin gideceğini düşünüyorum"

Akademisyen Rana Homse ise Avrupa'ya gitmek isteyenlerin önemli bölümünün işsiz gençler olduğunu ifade ederek, kendisinin doktora yaptığını belirtti.

Diploma denkliği olmayanların şanslarını Avrupa'da denemek istediğine işaret eden Homse, "Avrupalılar, inanç ve gelenek olarak bize çok yabancı ve uzaklar. Türkiye’de insanlar bize yakın ve sıcak davranıyor, aramızda bir problem yok. Birçok insanın Türkiye’de yaşaması, burayı tercih etmesinin sebebi bu. Birçokları çalışmadan Avrupa devletlerinin kendilerine daha iyi şartlar sağlayacağını düşündüğü için gitmek istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mimar Mahmud Hamdan da Suriyelilerin bir bölümünün kapılar kapanmadan ve yoğun denetimlerden önce Avrupa'ya gittiğini söyleyerek, "Burada yaşayan 3 milyona yakın Suriyelinin 100 binden fazlasının gideceğini düşünüyorum. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin önemli kısmı, aslında ülkelerine dönmek istiyor. Ayrıca daha önce Avrupa’ya gidenlerin birçoğunun ailesi burada ve onlar yeniden bir araya gelmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Emekli general Muhammed Hayrganim ise "Avrupa'ya gidilen sınır kapılarının yanı sıra Türkiye-Suriye sınırının da açılması gerektiğini belirterek, "Çünkü aynı anda Türkiye’ye girişler de kısıtlandı. Eğer bu kapılar da açılırsa Suriye’den gelip Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek olanların sayısı çok daha artabilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar