“Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar” raporu

- İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi TEAM Direktörü ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent: - "Son 25 yıldan bu yana Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı göç dalgası, Suriyeli sığınmacıların gelişi ile başlayan bir mesele değil, Suriyelilerin gidişi ile de son bulmayacak. Göç dalgasının bugünkü boyutlara ulaşmasında birçok faktör etkili" - İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birdal: - "Toplumun yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklı Suriyeli sığınmacılara yönelik olumsuz bir algı mevcut. Bunun önüne geçmek için çalışmalar yürütülmesi gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
“Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar” raporu

ANKARA (AA) - Araştırmacılar, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı göç dalgasının Suriyeli sığınmacıların ülkeye gelişiyle başlamadığını, küresel göç dalgasına sebep olan birçok faktör bulunduğunu ve toplumun yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklı, sığınmacılara yönelik olumsuz bir algının var olduğunu belirtti.

Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İngiltere Kent Üniversitesi ve Newton Fund iş birliği ile yürütülen, "Türkiye'deki Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Yaklaşımlar" başlıklı projenin ön çalışma raporu açıklandı.

“Suriyelilere Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar” konulu ön rapora ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (TEAM) Direktörü ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Levent, burada yaptığı konuşmada, "Son 25 yıldan bu yana Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı göç dalgası Suriyeli sığınmacıların gelişi ile başlayan bir mesele değil, Suriyelilerin gidişi ile de son bulmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Levent, göç dalgalarını engellemenin mümkün olmadığını ve Suriyeli sığınmacıların bir gün geri dönmesi durumunda bile küresel göç dalgasının devamının beklendiğini söyledi.

Göç dalgasının bugünkü boyuta ulaşmasında, çeşitli küresel olayların etkisi bulunduğunu anlatan Levent, Avrupa'ya gitmeye çalışanların geçici bir durak olarak gördüğü Türkiye'nin, 2000'li yıllardan bu yana kalıcı göç alan bir ülke konumuna geldiğini ifade etti.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı Birdal da "Toplumun yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklı Suriyeli sığınmacılara yönelik olumsuz bir algı mevcut. Bunun önüne geçmek için çalışmalar yürütülmesi gerekiyor." dedi.

-Yanlış bilgilendirme nedeniyle Suriyelilere yönelik olumsuz algı

Son verilere göre, 600 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı İstanbul'da nitel ve nicel yöntemler kullanılarak oluşturulan raporun, bu kişilere yönelik yanlış algı ve tutumları anlamak ve ölçmek amacıyla hazırlandığı ifade edildi.

Raporda, son beş yılda Türkiye'ye göç eden Suriyeli sığınmacıların sayısının 3,5 milyona ulaştığı ve çoğunluğu Türkiye'de olmak üzere, Ortadoğu'daki birkaç farklı ülkeye göç etmek zorunda kalan bu kişilerin ülkelerine dönüşlerinin şu an için mümkün gözükmediği belirtildi.

Yerel halk ve Suriyeliler arasında baş göstermeye başlayan gerilim, istihdam ve konut alanındaki rekabete yer verilen raporda, yanlış bilgilendirme nedeniyle sığınmacılara yönelik olumsuz algı bulunduğu ve acilen bunu ortadan kaldıracak çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Raporda, Suriyeli sığınmacıların gelişinin kültürel yapı, ahlaki normlar, toplumsal cinsiyet, örf ve adetler açısından tehdit oluşturduğu algısının yaygın olduğu kaydedildi.


Yorumlar