Suriye'deki enkaz yığını "Kafr Zita"

- Yaklaşık dört yıldır rejim güçlerinin bombalı saldırılarına maruz kalan, halkın yüzde 80'inin göç ettiği Kafr Zita, enkaz yığını haline gelen görüntüsüyle adeta bir hayalet kenti andırıyor

Google Haberlere Abone ol
Suriye'deki enkaz yığını "Kafr Zita"

HAMA (AA) - MUHAMMED MİSTO - Suriye rejiminin yaklaşık dört yıldır aralıksız olarak bombaladığı Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita beldesi büyük bir enkaz yığınına dönüşen görüntüsüyle adeta bir hayalet kenti andırıyor.

Halihazırda muhalif grupların kontrolünde bulunan belde, 2012'den bu yana rejim güçlerinin her türlü ağır silahla gerçekleştirdiği şiddetli saldırılarına ve geçen yılın sonundan itibaren de Rus savaş uçaklarının bombardımanlarına hedef oluyor.

Beldede varil bombalarına, topçu saldırılarına, havan mermilerine, otomatik silahlarla açılan ateşlere hedef olmayan neredeyse tek ev bulunmazken, binaların kısmen ya da tamamen yıkıldığı ve yaşanmaz hale geldiği görülüyor.

- "Kafr Zita, Suriye'nin en tehlikeli ve en çok yıkımın olduğu bölgelerinden biri"

Devam eden saldırılar nedeniyle halkın büyük çoğunluğunun göç etmek zorunda kaldığı Kafr Zita'da hemen her gün gerçekleşen bombardımanlara rağmen çok az sayıda insanın çocuklarıyla birlikte beldede kalmakta ısrar ettiği gözleniyor.

Suriye'nin diğer kentlerinde olduğu gibi burada da ibadethanelerin rejimin bombalarından nasibini aldığı göze çarpıyor. Beldenin en büyük camisinin birkaç defa vurulduğunu anlatan bölge sakinleri, caminin bu haliyle içinde namaz kılınamaz hale geldiğini belirtiyor.

AA muhabirine konuşan, muhaliflere bağlı Sivil Savunma Birimi yetkilisi Hasan el-Arac, rejim ve Rus hava saldırılarının geride bıraktığı manzaraya işaret ederek, "Kafr Zita, Suriye'nin en tehlikeli ve en çok yıkımın olduğu bölgelerinden biri." dedi.

- "Kafr Zita, İdlib kırsalı önünde önemli bir savunma hattı"

Arac, muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde güvenli hiçbir noktanın bulunmadığını belirterek, "Ancak rejim stratejik konumları itibariyle bazı bölgeleri özellikle seçiyor ve saldırılarını yoğunlaştırıyor. Kafr Zita da muhalifler için İdlib kırsalı önünde önemli bir savunma hattı." ifadesini kullandı.

Beldeye, saldırıların başladığı tarihten şu ana kadar en az 2 bin varil bombası ve füze, bin 500'den fazla da havan ve top mermisi atıldığını kaydeden Arac, bölgedeki konut ve altyapının neredeyse yüzde 70'inin zarar gördüğünü aktardı.

Arac, "Kafr Zita'daki saldırılarda şu ana kadar 450 sivil öldü. İnsanlar evlerini yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Daha önce 26 bin olan belde nüfusunun 3 bine kadar indiği tahmin ediliyor." diye konuştu.

Hama'nın kuzeydoğusundaki Kafr Zita beldesi, muhaliflerin kontrolüne geçtiği 2012 yılı ortasından itibaren rejim saldırılarının hedefi haline gelmişti.

Yorumlar