Suriye'de "enkazdan çıkan" bit pazarı

- Şam'ın Duma ilçesinde halk, bombardımanda yıkılan evlerden çıkardıkları eşyaları satarak ihtiyaçlarını karşılıyor - Üç yılı aşkın süredir Esed rejiminin kuşatmasındaki ilçede kurulan ikinci el eşya pazarının alıcıları da savaş mağduru halktan oluşuyor

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de "enkazdan çıkan" bit pazarı

ŞAM (AA) - MUHAMMED MİSTO/SELEN TEMİZER - Suriye'nin başkenti Şam'ın Duma ilçesinde halk, Beşşar Esed rejiminin hava saldırılarında yıkılan evlerden çıkardıkları eşyaları ikinci el pazarında satarak geçinmeye çalışıyor.

Şam'ın Duma ilçesi, üç yıldan uzun süredir rejim güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Temel ihtiyaç maddelerinden yoksun hayat mücadelesi veren halk, hava saldırılarında yıkılan evlerden çıkardıkları eşyaları ilçenin güneyinde kurdukları ikinci el pazarında satıyor.

Üç sene önce kurulduğunda birkaç eşyadan oluşan pazar, gittikçe büyüyerek bin 700 metrekarelik alana yayıldı.

Halk, pazarda enkazdan çıkanların yanı sıra, kendi evlerinden getirdikleri eşyaları da satmaya başladı. Mutfak gereçlerinden ütüye, çamaşır makinesinden tekerleğe birçok eşya cüzi fiyatlara alıcı buluyor.

Pazardaki satıcılardan Adnan Ebu Fahıd, satıştaki ürünlerin büyük kısmının zarar görmüş eşyalardan oluştuğunu belirterek, alıcıların da evlerindeki hasarlı eşyaları bunlarla tamamlayıp onardıklarını söyledi.

Ebu Fahıd, şöyle devam etti:

"İnsanlar bize bu eşyaları çok ucuz fiyatlara satıyor. Biz de alıcılara satarken düşük oranda kar koyuyoruz. Hava saldırılarında yerlerinden olan insanlar da sığındıkları çadırkentlerde kullanamayacakları eşyaları bize getiriyor. Pazarımız 24 saat açık."

İki ay önce pazar yakınına füze düşmesi sonucu yaralandığını söyleyen Ebu Fahıd, "Bir süre evde yattıktan sonra tam olarak iyileşemesem de çalışmak zorunda olduğum için yeniden buraya geldim." dedi.

Ebu Fahıd, pazar çevresine çok sık hava saldırısı düzenlendiğini, buna rağmen halkın ihtiyaçlarını karşılamak için pazara geldiğini kaydetti. Ebu Fahıd ayrıca, geniş alana yayılması nedeniyle pazarı başka yere taşımanın çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

Duma, Suriye'de en yoğun bombardımana maruz kalan bölgelerden biri. Muhaliflerin kontrolündeki ilçede Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının 16 Ağustos 2015'te pazar yerini bombalaması sonucu 115 kişi hayatını kaybetmişti.



Yorumlar