Suriye görüşmeleri temmuzda başlayabilir

-BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura: -"Suriye görüşmelerinin ne zaman başlayacağı 29 Haziran'daki Güvenlik Konseyi toplantısına bağlı. Hedefimiz ise temmuz"

Google Haberlere Abone ol
Suriye görüşmeleri temmuzda başlayabilir

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin ne zaman başlayacağının 29 Haziran'da yapılacak BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıdan sonra netleşeceğini, hedef tarihin ise temmuz ayı olduğunu söyledi.

BM insani erişim çalışma grubu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen de Mistura, geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Rusya'ya gittiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye konusunda kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

De Mistura, "29 Haziran'da yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısı için New York'a gideceğim. Washington'da da istişarelerde bulunacağım. Bu arada teknik görüşmeler de sürüyor. Kahire ve Moskova'da yapıldı. Bir sonraki görüşme Riyad'da olacak. Teknik görüşmeler Suriye görüşmelerin yeniden başlayabilmesi açısından oldukça faydalı oldu. Suriye görüşmelerinin ne zaman başlayacağı ise 29 Haziran'daki Güvenlik Konseyi toplantısına bağlı. Hedefimiz ise temmuz."

Uluslararası Suriye Destek Grubunun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland ise, haziranda kuşatma altındaki 8 bölgeye, şubat ayından bu yana ise kuşatma altındaki 18 bölgeye insani yardım ulaştırıldığını belirtti.

Abluka altındaki Arbin ve Zamalka'ya ise hala insani yardım ulaştırılamadığına dikkati çeken Egeland, rejim ve Hizbullah'ın kuşatması altındaki Madaya ve Zabadani ile silahlı muhalif grupların kuşatması altındaki Fua ve Kefraya'ya nisan ayından beri yardım ulaştırılamadığını ve insani durumun endişe verici olduğunu kaydetti.

BM İnsani İşler Suriye Koordinatörü Yakub el-Hillo ise 13,5 milyon Suriyelinin insani yardıma muhtaç olduğuna dikkati çekerek kuşatmaların kaldırılması çağrısında bulundu.




Yorumlar