Sudan'da ateşkes uzatıldı

- Sudan Devlet Başkanı Beşir, tartışmalı bölgelerde ateşkesin yıl sonuna kadar uzatıldığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Sudan'da ateşkes uzatıldı

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, tartışmalı bölgelerde ateşkesin yıl sonuna uzatıldığını bildirdi.

Ulusal Diyalog Konferansının kapanış oturumunda konuşan Beşir, tartışmalı bölgelerde ateşkesin yıl sonuna kadar uzatıldığını belirtti. Beşir, 12 aydır devam eden diyaloğun tavsiyelerinin altına imzasını atmayan tüm siyasi güçlere ve hareketlere de açık olduğunu ifade ederek, muhalif partileri ve hareketleri sürece katılmaya çağırdı.

Başta ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, kalıcı anayasa yazılması olmak üzere ulusal diyalog görüşmelerinin tavsiyelerinin uygulanmasının gerekli olacağını kaydeden Beşir, "Bugünden sonra siyasette şiddete yer yok." dedi.

Kapanış oturumunda, Mısır, Uganda, Çad, Moritanya devlet başkanları ve Arap Birliği genel sekreterinin yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı, Rusya ve Çin'den temsilciler yer aldı.

Beşir geçen haziran ayında Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde 4 aylık bir süreç için ateşkes sağlandığını açıklamıştı.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasındaki diyalog görüşmeleri, Beşir'in çağrısıyla geçen yıl ekim ayında başlamıştı.

Muhalefet, "siyasi tutukluların serbest bırakılması, özgürlükleri sınırlandıran kanunların ilga edilmesi, diyaloğu yönetecek bağımsız bir mekanizmanın oluşturulması" başta olmak üzere öne sürdüğü şartların kabul edilmemesi üzerine görüşmeleri boykot etmişti.

"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, ağustos ayında, Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritasını imzalamıştı.

Ülkedeki en güçlü muhalif parti olan Ümmet Partisi'nin lideri Sadık el-Mehdi, muhaliflerin rejim ve destekçilerinin diyalog görüşmelerine katılmayacağını ve Afrika Arabuluculuk Heyetinin yol haritasını baz alarak yürüttükleri diyaloğa bağlı olduklarını belirtmişti.

Yorumlar