Sudan sınırında hareketlilik

- Uluslararası Göç Örgütü: - "Dinka Nekuk ile Mesiriyye aşiretleri arasında imzalanan anlaşmadan sonra çoğunluğu Güney Sudan'ın Abyei bölgesinden olmak üzere 30 binden fazla aile Sudan sınırından geçiş yaptı"

Google Haberlere Abone ol
Sudan sınırında hareketlilik

CUBA (AA) - Sudan'ın Güney Kordofan eyaletindeki aşiretler arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra 30 binden fazla ailenin, Güney Sudan'dan geri döndüğü bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün raporuna göre, Güney Kordofan'da ikamet eden Dinka Nekuk ile Mesiriyye aşiretleri arasında mayıs ayının başında imzalanan anlaşmanın ardından Sudan sınırında hareketlilik gözlendiği kaydedildi.

"Dinka Nekuk ile Mesiriyye aşiretleri arasında imzalanan anlaşmadan sonra çoğunluğu Güney Sudan'ın Abyei bölgesinden olmak üzere 30 binden fazla aile Sudan sınırından geçiş yaptı" ifadelerine yer verilen raporda, bölgedeki aşiretler arasında ilişkilerin düzeldiği ve sınırda yeniden ticari faaliyetlerin canlandığı belirtildi.

Raporda "ailelerini ziyaret, tedavi, eğitim" gibi çeşitli amaçlarla gelenlerin büyük bir kısmının başkent Hartum'a gittiği aktarıldı.

Sudan tarafını tutan Mesiriyye kabilesi ile Güney Sudan tarafını tutan Dinka Nekuk kabilesi arasında mayıs ayında barış anlaşması imzalanmıştı.

Güney Sudan'ın, Sudan'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olması öncesinde tartışmalı Abyei bölgesinden 10 binlerce kişi başka bölgelere göç etmek zorunda kalmıştı. Anlaşma gereği 2005'te düzenlenen referandumda halkın yüzde 98'inin kabul etmesi sonucu Temmuz 2011'de Sudan'dan ayrılan Güney Sudan ile Sudan arasında zengin petrol yataklarına sahip Abyei bölgesinin statüsü konusunda henüz anlaşmaya varılamadı.

Yorumlar