"Suda yıllık 10 milyar liralık kayıp var"

- Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı: - "İçilebilir sudaki kayıp ve kaçağın maliyeti yılda 10 milyar lirayı geçiyor" - "Türkiye'de su kayıpları yüzde 50 civarındadır. Bu kayıpların önlenmesi öncelikli belediyelerin görevidir. Çünkü vatandaştan su bedeli alan belediyelerdir" - "Yönetmelik gereği; büyükşehir belediyeleri, sudaki kayıp-kaçağı 2019'a kadar yüzde 25'e, diğer belediyeler ise yüzde 30'e düşürmek zorundalar"

Google Haberlere Abone ol
"Suda yıllık 10 milyar liralık kayıp var"

İSTANBUL (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı, Türkiye'de bir yılda yaşanan su kayıp kaçağı bedelinin 10 milyar lirayı geçtiğini belirterek, "Türkiye'de su kayıpları yüzde 50 civarındadır. Yönetmelik gereği; büyükşehir belediyeleri sudaki kayıp-kaçağı 2019'a kadar yüzde 25'e, diğer belediyeler ise yüzde 30'e düşürmek zorundalar." dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, suda yaşanan kayıp ve kaçakların önüne geçilmesi amacıyla belediyelerin su birimlerinde görev yapan yönetici konumundaki personele "Su Kayıplarının Kontrolü Eğitimi" vermeye başladı. Bu kapsamda, İstanbul ve civarındaki illerdeki belediyelerin personeli eğitimden geçirildi.

Eğitimde yaptığı sunumda sudaki kayıp ve kaçağa dikkati çeken Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, programın ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İçilebilir sudaki kayıp ve kaçakları önlemek için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Kınacı, "Kayıp ve kaçağın pek çok nedeni bulunuyor. Öncelikle önemli kayıp, kaçak bağlantılardan kaynaklanıyor. Abonelerde sayaç olsa bile ödeme yapılmayan durumlar söz konusu. Geliri olmayan kullanıcılar bulunuyor. Ortak çeşmeler ve camilerdeki kullanım gibi. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kullanılabilir suyumuzda kayıp-kaçak oranı yüzde 50'yi geçiyor. Sudaki kayıp ve kaçağın parasal maliyeti ise yılda 10 milyar lirayı geçiyor." diye konuştu.

- "Boru sistemini döşerken dikkatli olmalı"

Kınacı, yıllık 10 milyar liralık kayıp oranının küçümsenmemesi ve tıpkı elektrikte olduğu gibi ciddiye alınarak mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Öncelikle basınçları çok iyi ayarlamak, boru sistemini döşerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bağlantıların ustalıkla yapılması şarttır. Rastgele iki boruyu yan yana getirip bağlantı yapıp, üstünü toprakla kapatıp gittiğiniz zaman, dışarıdan gözükmüyor ama bunun bedeli çok ağır oluyor. Su kesildiği zaman orada bir vakum oluşuyor. O vakum dışarıdaki kirli suyu, hatta yakında bir kanalizasyon borusu varsa oradaki suyu bile emebiliyor. Bu nedenle de salgın hastalıklar meydana geliyor. Yani bağlantı yerleri ve borulardaki çatlakları önlemek gerekiyor. 'Su kayıpları' deyip geçmemek lazım. Çünkü, bu beraberinde sadece maddi kayıplar getirmiyor, başka zararlara da neden olabilir."

- "Kayıpları önlemek belediyeleri görevi"

Su kayıp kaçaklarının öncelikli olarak belediyelerin görevi olduğunu hatırlatan Kınacı, bu konudaki hassasiyetin ortaya konulması için Türkiye'deki 81 ilin belediyesinin su ile ilgili personeline eğitim vermeye başladıklarını kaydetti.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı, su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele etme noktasında belediyelerin ihtiyaç duyulan mevzuatı hazırlama görevi de bulunduğunu dile getirerek, "Çünkü, belediyeler vatandaştan su parası alıyor. Aldığı paranın bedelini işe harcamaları gerekiyor. Zira parayı alt yapı sistemlerini inşa edip işletmek için alıyor. Alt yapıyı daha sağlıklı inşa edip işletmek belediyeleri görevidir." ifadelerini kullandı.

- "Kayıpları düşürmek zorundalar"

Kaliteli su kullanımı konusunda daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini aktaran Kınacı, şu bilgileri verdi:

"Su kayıplarının kontrolü konusundaki eğitimlerimiz devam edecek. Bu hafta İstanbul'da başlattığımız eğitim faaliyetlerimizi Ankara'da sürdüreceğiz. Belediyelerimizin su ile ilgili birimlerinin personellerini bu eğitimlerden geçireceğiz. Bu konuda kararlıyız. Su kayıplarının önüne geçmek için bir yönetmelik hazırladık. Yönetmelik gereği, büyükşehir belediyeleri sudaki kayıp kaçağı 2019'a kadar yüzde 25'e, diğer belediyeler ise yüzde 30'e düşürmek zorundalar. Ondan sonra 5 yıl içerisinde de büyükşehirler bu oranı yüzde 20'ye, diğer belediyeler de yüzde 25'e düşürecek."

Yorumlar