STK'lar başkanlık modelini tartışacak

- Sivil Düşünce Platformunca 16 Temmuz'da "Türkiye Tipi Sivil Başkanlık Modeli" çalıştayı düzenlenecek - Platform Genel Koordinatörü Polat: - "Dünyada uygulanan başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri karşılaştırıldığında, Türkiye'nin milli, dini, kültürel ve fiziki konumu göz önüne alındığında, Türkiye'ye has bir sistem geliştirilmesi zaruridir"

Google Haberlere Abone ol
STK'lar başkanlık modelini tartışacak

ANKARA (AA) - Sivil Düşünce Platformunca düzenlenecek "Türkiye Tipi Sivil Başkanlık Modeli" çalıştayında, dünyadaki başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve yeni anayasa konuları tartışılacak.

Sivil Düşünce Platformu Genel Koordinatörü Semra Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkanlık sistemini tartışmaya açmak amacıyla çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

"Türkiye Tipi Sivil Başkanlık Modeli" çalıştayının, Mamak Belediyesinin katkılarıyla 16 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştirileceğini bildiren Polat, çalıştayda, konunun uzmanı akademisyen, hukukçu, siyasetçi, basın ve medya temsilcileri ile sivil toplum örgütü yetkililerinin, Türkiye'nin kuruluşundan bugüne kadar parlamenter sistemde yaşanan sıkıntılar, kuvvetler ayrılığı ilkesi, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ile yeni anayasa konularını ele alacağını belirtti.

Polat, çalıştayda, dünyadaki başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinin de değerlendirileceğini vurguladı.

Türkiye'deki başkanlık sistemine geçiş tartışmalarının 1970'li yıllara dayandığını anlatan Polat, 1973'te Milli Selamet Partisinin programında, başkanlık sisteminin getirilmesi için çalışılacağının vadedildiğini kaydetti.

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in de ülkede yönetim biçiminin başkanlık sistemi olması gerektiği görüşünü savunduğunu belirten Polat, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de cumhurbaşkanına geniş yetkiler verilmesi konusunda önemli adımlar attığına dikkati çekti.

AK Parti'nin 2002 genel seçimlerinde tek başına iktidara gelmesiyle başkanlık sistemi tartışmalarının yeniden başladığını ifade eden Polat, şöyle devam etti:

"Zira 1982 Anayasası, cumhurbaşkanına geniş yetkiler vererek, aslında başkanlık sistemini tasvir etmektedir. Siyasi çevreler ve belli akademisyenler arasında geçen tartışmalarda bir rivayetten bahsedilir. Bu, Atatürk'ün gizli vasiyetinde, Türkiye'nin yönetim şeklinin tek elden başkanlık sistemi olduğunu tespit ve delillerle sunuyor olduğu iddiasıdır. Dünyada uygulanmakta olan başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri karşılaştırıldığında, Türkiye'nin milli, dini, kültürel ve fiziki konumu göz önüne alındığında, uygulamaya konulacak başkanlık sistemi, Türkiye'ye has bir sistem geliştirilmesini zaruri kılmaktadır. Salt moderniteyi içeren bir sistem, geleneklere, dini ve milli değerlere sahip Türkiye toplumunun taleplerini karşılamayacaktır. Bu, hem modern hem de toplumsal hassasiyetleri içinde barındıracak sistemin getirilmesini zaruri kılmaktadır."

Polat, çalıştay sonunda ortaya çıkarılacak bildirinin kitaplaştırılarak tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacağını söyledi.

- Çalıştayda değerlendirilecek konular

Mamak Kültür Merkezi'nde 16 Temmuz Cumartesi günü saat 09.30'da başlayacak çalıştay, iki oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

Çalıştayda, "dünyada başkanlık, yarı başkanlık sistemi karşılaştırmaları", "Türkiye siyasi tarihinde parlamenter sistemin sıkıntıları", "Türkiye'de başkanlık sisteminin gerekliliği", "Türkiye'de başkanlık sisteminin nasıl olması gerektiği", "Başkanlık ve anayasa tartışmalarının sosyolojik boyutu", "Yeni anayasanın içeriği ve kapsamının nasıl olması gerektiği" konuları değerlendirilecek.

Çalıştay, halka açık olacak.

Yorumlar