Steinmeier ve Ayrault Ukrayna’da

- Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile görüşerek ülkenin doğusundaki krizi ele aldı - Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Eğer iki taraf da ateşkese bir haftadan fazla uyarsa o zaman şans doğacak ve bazı bölgelerde birliklerin birbirinden uzaklaşması imkanı sağlanmış olacak" - Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault: - "Donbas’ta çatışmanın çözülmesine yönelik Minsk Anlaşması'nın alternatifi yok" - Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: - "Donbas’ta ne yapılıyorsa bu sadece Rusya’nın eylemidir, bu yüzden bu ateşkese ‘komedi yaklaşımını’ durdurmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier ve Ayrault Ukrayna’da

KİEV (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’nın doğusunda tarafların ateşkese bir haftadan fazla uyması halinde çatışmanın çözülmesine yönelik şans doğacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'u kabul etti.

Kabul sonrasında iki bakan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede Ukrayna’nın doğusundaki krizin ele alındığını bildiren Klimkin, 1 Eylül’den itibaren yapılan ateşkes çağrısını kastederek, “Donbas’ta ne yapılıyorsa bu sadece Rusya’nın eylemidir, bu yüzden bu ateşkese ‘komedi yaklaşımını’ durdurmalıyız” ifadelerini kullandı.

Üç bakanın da işbirliği içerisinde çalışmasının önemini görüşmede vurguladıklarını belirten Klimkin, “Donbas’ta ilerde istikrarsız durumun devam etmemesi için AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun girmesi sınırlanan yerlerde bulunmasını sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Klimkin, yarın Steinmeir ve Ayrault ile beraber Ukrayna’nın doğusunda bulunan Kramatorsk ve Slavyansk şehirlerinde Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel Gözlem Misyon temsilcileri ile buluşacaklarını bildirdi. Her iki bakanın da Kiev’de bulunmasının Normandiya Formatı’nın işlediğinin ispatı olduğunu ifade eden Klimkin, Rusya’ya Minsk Anlaşması'na birlikte uymaya zorlamak gerektiğini vurguladı. Klimkin, “Bütün bunlar Donbas’ta güvenlik durumunun daha da iyileştirilmesine yönelik çalışmamızın bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

Steinmeier, Ukrayna’ya, Moskova tarafından bir haftalığına Ukrayna’nın doğusunda ateşkese uyulacağı sözü ile geldiklerini belirterek, Poroşenko ile görüşmeleri esnasında Ukrayna’nın da ateşkese uyacağı sözünü verdiğini aktardı. Steinmeier, “Eğer iki tarafta ateşkese bir haftadan fazla uyarsa o zaman şans doğacak ve bazı bölgelerde birliklerin birbirinden uzaklaşması imkanı sağlanmış olacak. Umarız bu hususta gelecek salı günü üçlü temas grubu toplantısında üzerinde anlaşmaya varılacaktır” diye konuştu.

Fransız Bakan Ayrault ise, Ukrayna’nın, Minsk Anlaşması'ndan doğan zorunlulukları yerine getirmesinin önemine işaret ederek, Donbas’ta seçimlerin gerçekleşmesi ve af çıkarılması için ilgili yasaların kabul edilmesinin gerektiğini söyledi. Minsk Anlaşması'nın çözüm için anahtar olduğunu vurgulayan Ayrault, “Donbas’ta çatışmanın çözülmesine yönelik Minsk Anlaşması'nın alternatifi yok. Bu yüzden taraflar zorunluluklarını yerine getirmelidir” dedi.

Yorumlar