Steinmeier-Memmedyarov görüşmesi

- Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov: - “Bu ihtilafın (Dağlık Karabağ) nasıl çözülmesi gerektiği konusunda, BM Güvenlik Konseyi dahil, tüm uluslararası kuruluşların çok açık bir duruşu var. Azerbaycan işgali altındaki topraklardaki Ermeni askerlerinin derhal ve koşulsuz çekilmesi, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve uluslararası tanınmış sınırlarına tümüyle saygı gösterilmesi için çağrı yapmakla kalmıyor, bunu talep ediyorlar” - Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - “Yaşanan olaylar ve üzücü kayıplar, mevcut statükonun bu şekilde sürdürülemeyeceğini gösteriyor”

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier-Memmedyarov görüşmesi

BERLİN (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ ve etrafındaki illerden derhal ve koşulsuz olarak çekilmesi gerektiğini söyledi.

Memmedyarov, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Berlin’de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşme öncesinde, Steinmeier ile basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memmedyarov, bölgedeki mevcut statükonun hem kabul edilemez hem de sürdürülemez olduğunu vurguladı.

Memmedyarov, “Bu ihtilafın (Dağlık Karabağ) nasıl çözülmesi gerektiği konusunda, BM Güvenlik Konseyi dahil, tüm uluslararası kuruluşların çok açık bir duruşu var. Azerbaycan işgali altındaki topraklardaki Ermeni askerlerinin derhal ve koşulsuz çekilmesi, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve uluslararası tanınmış sınırlarına tümüyle saygı gösterilmesi için çağrı yapmakla kalmıyor, bunu talep ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Almanya’nın, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ ihtilafının çözümü için çabalarını artıracağını vurgulayan Memmedyarov, bunun çözüm yönünde büyük ilerlemelere vesile olmasını, tüm bölgenin gelişmesine, insanların refahına katkıda bulunmasını umut ettiğini belirtti.

Görüşmelerinde yalnızca Dağlık Karabağ konusunu değil, aynı zamanda Azerbaycan ile Ermenistan arasında ikili siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alacaklarını anlatan Memmedyarov, ilişkilerin seyrinin çok iyi olduğunu, bunu doğalgaz ve enerji alanında yeni projelerle daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de son haftalarda Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalardan endişe duyduklarını, ateşkesin yeniden temin edilmesi ve siyasi çözüm için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti.

Geçen haftalarda Memmedyarov ile Dağlık Karabağ konusunda bir çok telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Steinmeier, “Yaşanan olaylar ve üzücü kayıplar, mevcut statükonun bu şekilde sürdürülemeyeceğini gösteriyor.” dedi.

AGİT yetkililerinin temas hattında incelemelerde bulunduklarını ifade eden Steinmeier, öncelikle ateşkesin yeniden sürdürülebilir hale gelmesini hedeflediklerini, ardından en kısa zamanda yeniden siyasi görüşmelerin başlamasını arzu ettiklerini vurguladı.

Azerbaycan’ın bölgesinde önemli bir istikrar unsuru olduğuna işaret eden Alman Bakan, görüşmelerinde bölgesel konuların yanı sıra, ikili siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi de ele alacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar