Staffan de Mistura – Steinmeier görüşmesi

- BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura: - “Suriyeliler arasındaki görüşmelerin ağustos ayında Cenevre’de yeniden başlaması için uygun bir tarih arayışı konusunda kararlıyız” - “Türk yetkililerin son günlerde yaşanan gelişmelere rağmen Suriye konusuna yoğunlaşma konusunda çok ciddi olduklarını doğrulayabilirim. Suriye’de siyasi çözüm konusuna eğilmek gerektiğini çok iyi biliyorlar”

Google Haberlere Abone ol
Staffan de Mistura – Steinmeier görüşmesi

BERLİN (AA) – BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan görüşmelerin yeni turunu gelecek ay Cenevre’de başlatmayı hedeflediklerini açıkladı.

De Mistura, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesi öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Suriye konusunda gelecek üç haftanın çok kritik olacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile birlikte çabalarını yoğunlaştırdıklarını, siyasi görüşmeleri canlandırmak istediklerini ifade eden De Mistura, “Suriyeliler arasındaki görüşmelerin ağustos ayında Cenevre’de yeniden başlaması için uygun bir tarih arayışı konusunda kararlıyız.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçen hafta Moskova’ya yaptığı ziyarette Suriye konusunda önemli görüşmeler yapıldığını kaydeden De Mistura, “Anlayabildiğimiz kadarıyla bazı adımların atılması konusunda bir anlayış birliğine ulaşmış durumdalar.” ifadelerini kullandı.

De Mistura, taraflardan somut adımlar gelmesi durumunda, Suriye görüşmelerinin olumlu bir havada başlayabileceğini kaydetti.

Almanya ziyareti öncesinde Türkiye’de temaslarda bulunduğunu da aktaran De Mistura, “Türk yetkililerin son günlerde yaşanan gelişmelere rağmen Suriye konusuna yoğunlaşma konusunda çok ciddi olduklarını doğrulayabilirim. Suriye’de siyasi çözüm konusuna eğilmek gerektiğini çok iyi biliyorlar.” şeklinde konuştu.

Suriye’nin Halep kentindeki insani durumun kaygı verici olduğunun altını çizen De Mistura, çevrelenen kentte yaklaşık 300 bin insanın yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. BM Özel Temsilcisi, bu konuda dün 48 saatlik bir ateşkes önerisinin ortaya atıldığını, bu önerinin kente insani yardım ulaştırmayı amaçladığını kaydetti.

Almanya’ya BM’nin Suriye konusundaki çabalarına katkılarından dolayı teşekkür eden De Mistura, Almanya’nın bölge ülkelerinin güvenine sahip bir aktör olarak olumlu bir rol oynadığını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı açıklamada, Suriye'de kalıcı barış için çözüm aradıklarına işaret ederek, bunun için kendisinin de son günlerde Brüksel, Londra ve Washington'da temaslarda bulunduğunu söyledi.

Şubat ayında Münih’te sağlanan geçici ateşkesin ardından, Suriye’de abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılabildiğini ifade eden Steinmeier, bu olumlu gelişmelere rağmen Suriye'de şu anki durumun tatmin edici olmadığını vurguladı.

Özellikle Halep’teki duruma dikkat çeken Steinmeier, çatışmaların durdurulması konusundaki anlaşmaya rağmen bazı bölgelerde buna uyulmadığını, Cenevre görüşmelerinin yeniden başlatılamamasından da rahatsız olduklarını kaydetti.

Ukrayna'da olduğu gibi Suriye’de de, siyasi sürecin güvenlik durumuyla yakından bağlantılı olduğunu ifade eden Steinmeier, siyasi süreçte ilerleme sağlanamaması durumunda muhtemelen kalıcı ateşkesin de sağlanamayacağını belirtti.

Yorumlar