"Srebrenitsa Soykırımını inkar eden Potoçari'ye gelmesin"

- Srebrenitsa Belediye Başkanı Durakovic: - "Srebrenitsa'daki soykırımı inkar eden Potoçari'ye gelmesin. Bizim resmi duruşumuz bu yöndedir"

Google Haberlere Abone ol
"Srebrenitsa Soykırımını inkar eden Potoçari'ye gelmesin"

SREBRENİTSA (AA) - Srebrenitsa Belediye Başkanı Cami Durakovic, Srebrenitsa'daki soykırımı inkar edenlerin 11 Temmuz'da düzenlenecek anma törenlerine katılmak üzere Potoçari'ye gelmemesini söyledi.

Anma törenleri organizasyon komitesi, Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümünde düzenlenecek törenin program taslağını görüşmek üzere Potoçari'de toplandı. Görüşmede güvenlik tedbirleri ve Barış Yürüyüşü ele alındı.

Organizasyon Komitesi Başkanı ve Srebrenitsa Belediye Başkanı Durakovic, yaptığı açıklamada, her şeyin planlandığı gibi ilerlediğini belirterek en kısa zamanda programın kesinleşmiş halini kamuoyuyla da paylaşacaklarını ifade etti.

Geçen yılki anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'e yapılan saldırı nedeniyle güvenlik konusundaki sorumluluğun farklı güvenlik kurumlarına verileceğini söyleyen Durakovic, "Geçen yılki güvenlik zaafiyeti nedeniyle gözlemcilerimiz suçlandı. Bu yıl böyle bir şey olmayacak. Gençlerimiz sadece vatandaşları yönlendirecek." ifadelerini kullandı.

Bu yılki törenlerde resmi temsilcilerin değil sadece misafirlerin olacağını kaydeden Durakovic, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi heyetinin yanı sıra Türkiye'den üst düzey bir heyetin ve çok sayıda büyükelçinin törene katılacağını söyledi.

Törende huzursuzluk çıkarabilecek isimlerin Potoçari'ye gelmek istemesi durumunda tavırlarının ne olacağını sorusuna ise Durakovic, "Srebrenitsa'daki soykırımı inkar eden Potoçari'ye gelmesin. Bizim resmi duruşumuz bu yöndedir." dedi.

Soykırım kurbanları anısına her yıl yapılan Barış Yürüyüşünün organizasyon sorumlusu Munir Habibovic de bu yıl 2 bin kişinin yürüyüşe katılmasını beklediklerini belirterek, "Katılımcıların güvenliği bizim önceliğimiz. Mola vermeyi planladığımız Crni Vrh mevkisinin bir kısmının mayınlı olabileceği şüphesi mevcut. İlgili birimlerle iletişime geçtik, cevap bekliyoruz." diye konuştu.

11 Temmuz'daki törende en az 120 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek. Kimlik tespit işlemleri devam ettiğinden bu sayının da 11 Temmuz'a kadar artması bekleniyor.

Yorumlar