"S&P açıklaması çok fazla fiyatlanmadı"

- Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen: - "S&P Türkiye’nin not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. TL varlıkları açısından bu durum olumlu bir gelişme olarak görülebilirdi ancak çok fazla fiyatlanmadığını görüyoruz" - "Görünümün yükseltmesine rağmen hala ülkenin yatırım yapılamaz seviyede tutulması hem de kuruluşla Türkiye’nin resmi bir anlaşmasının olmamasından dolayı fiyatlamadık" - "Gram altın tarafında düşüşlerin kalıcı olmaması bekleniyor"

Google Haberlere Abone ol
"S&P açıklaması çok fazla fiyatlanmadı"

İSTANBUL (AA) - Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü yükseltmesine rağmen gelişmenin TL varlıklarında çok fazla fiyatlanmadığını kaydetti.

Çekcen yaptığı yazılı açıklamayla piyasalara ilişkin yorumlarını paylaştı.

Yurt içi piyasalarda mayıs ayının daha çok siyasi gelişmelerin fiyatlandığı bir ay olacağına işaret eden Çekcen, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesini tamamlayarak açıklamasını cuma günü mesai sonrası yaptığını anımsattı.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları arasında Türkiye'nin notunun en düşük olduğu kuruluş S&P'den sürpriz sayılabilecek bir açıklama geldiğini anımsatan Çekcen, "Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+", yerel para cinsinden kredi notunu "BBB-" olarak teyit etti ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. TL varlıkları açısından bu durum olumlu bir gelişme olarak görülebilirdi ancak çok fazla fiyatlanmadığını görüyoruz. Görünümün yükseltmesine rağmen hala ülkenin yatırım yapılamaz seviyede tutulması hem de kuruluşla Türkiye’nin resmi bir anlaşmasının olmamasından dolayı fiyatlamadık." ifadelerini kullandı.

Çekcen, genel olarak bakıldığında mayıs ayının yurt içi piyasalar açısından daha sıcak geçebileceğini belirterek, "Ekonomi yönetiminin değişebileceğine dair piyasalarda küçük bir ihtimal dahi oluşsa bu Türk Lirası'nda zayıflamaya yol açabilir. Teknik görünümde baktığımızda ise Dolar/TL önemli bir direnci hızlı bir şekilde geçti. Artık aşağıda 2,88-2,90 aralığı önemli bir dip bölge olarak takip edilebilir. Bu bölgeye yakın her fiyatlama piyasalar açısından alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Dolayısıyla bu destek aralığı üzerinde kaldığı sürece dolarda tekrardan bir 2,99-3,00 denemesi görebiliriz." değerlendirmesini yaptı.


- "Gram altın tarafında düşüşlerin kalıcı olmaması bekleniyor"


Küresel piyasalarda ons altındaki yükselişten ziyade Dolar/TL’deki ralliden dolayı, gram altının tekrar rekor tazelediğini hatılatan Çekcen, "Ons tarafı haftaya gevşemeyle başladı ancak 1.270-1.275 aralığında kalıcı olabilir. Bu bölge üzerinde kalmasından dolayı gram altın tarafında düşüşlerin kalıcı olmaması bekleniyor. Kaldı ki Dolar/TL tarafındaki güçlü duruşun sürmesi beklendiğinden, gramda yükseliş hikayesi mayıs sonuna kadar sürebilir. Teknik görünümde ise 2015 yılı aralık ayından bu yana yükseliş trendi korunuyor. Özellikle 118,00 ve 115,00 aralığı üzerinde kalıcılık sağlanırsa gramda tekrardan 122,00 ve onunda üzerinde 125,00 seviyeleri gündeme gelebilir." yorumunu yaptı.


- "Piyasalarda gözler 22 Mayıs’ta"


"Yurt içi tarafta ise TL varlıklarının gözü ne ABD verilerinde ne de yurt dışı gelişmelerde" ifadesini kullanan Çekcen, 22 Mayıs tarihinde yapılacak AK Parti Olağan Üstü Kongresi'nden çıkacak kararların merak edildiğini aktardı. Çekcen değerlendirmelerini şöyle tamamladı:

"Yeni başbakanın kim olacağının yanında ekonomi yönetiminin değişip değişemeyeceği de önemli bir soru işareti oluşturuyor. Dolayısıyla siyasi cepheden çıkacak her karar ve açıklama bu süreçte daha yakından takip edilecek. Ancak genel olarak bir belirsizlik hakim olduğundan dolayı kur tarafında düşüşler bu ay sonuna kadar sınırlı kalabilir."

Yorumlar