Somali'de şiddet olayları

- Afrika Birliği Somali Misyonu askerleriyle Eş-Şebab örgütü üyeleri arasında çıkan çatışmada çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği haberi soruşturuluyor

Google Haberlere Abone ol
Somali'de şiddet olayları

ANKARA (AA) - Somali'de Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) bağlı Etiyopyalı askerler ile Eş-Şebab örgütü arasında hafta sonu çıkan çatışmalarda silahsız sivillerin de hayatını kaybettiğine ilişkin haberler üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

AMISOM'un sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, misyon birlikleri ve Eş-Şebab örgütü üyeleri arasında Baydabo kasabasının 30 kilometre batısında çıkan çatışmalarda sivillerin öldüğüne dair bilgi alındığı ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, AMISOM birliklerinin, yürütülen operasyonlarda sivil kayıpların yaşanmaması için belli kurallara uymak zorunda olduğuna dikkat çekilerek Somali hükümetiyle yürütülecek soruşturma neticesinin kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu.

Bu arada yerel basında yer alan haberlere göre, Somali kamuoyunda tepki uyandıran olayın ardından Somalili milletvekili İbrahim İshak bölgede incelemelerde bulundu.

İshak, "Eş-Şebab örgütü üyesi bir kişinin, AMISOM birliklerine ateş açması sonrası çatışma çıktığı, Etiyopyalı askerlerin ateşe karşılık vermesi üzerine 14 silahsız sivilin hayatını kaybettiği bilgisini aldık." ifadesini kullandı.

Somali'de Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle kurulan AMISOM bünyesinde başta Uganda, Etiyopya ve Kenya'dan olmak üzere yaklaşık 22 bin asker görev yapıyor.

Yorumlar