Somali’de seçim takvimi belli oldu

- Ülkede 24 Eylül'de başlayacak seçim süreci, 30 Ekim'de yeni cumhurbaşkanının seçilmesiyle son bulacak

Google Haberlere Abone ol
Somali’de seçim takvimi belli oldu

ANKARA (AA) – Somali, yeni cumhurbaşkanını ve parlamentonun yeni üyelerini seçmeye hazırlanıyor.

Somali Seçim Komisyonu Başkanı Ömer Muhammed Abduli, yaptığı yazılı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçiminin 30 Ekim’de yapılacağını bildirdi.

Seçim Komisyonu tarafından belirlenen takvime göre, parlamentonun 275 üyeli alt kanadının yeni üyeleri 24 Eylül-10 Ekim tarihlerinde belli olacak.

Parlamentonun "Halk Meclisi" olarak da bilinen alt kanadının üyeleri, Somali’deki farklı kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafından 4 yıllığına seçiliyor.

Parlamentonun üst kanadının 54 üyesinin isimleri ise 25 Eylül'de kesinleşecek. 4 yıl görev yapacak parlamentonun üst kanadının üyeleri, eyalet konseyleri tarafından belirlenecek.

Parlamentonun yeni üyeleri, 25 Ekim'de yeni parlamento başkanını, 30 Ekim'de de yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde şu anda görevini yürüten Hasan Şeyh Mahmud da yarışacak.

2012'deki seçimin ardından Cumhurbaşkanı Mahmud, aşiret sistemine dayalı seçim sisteminin değiştirileceğini, bir sonraki seçimin halkın oy kullanmasıyla yapılacağını açıklamıştı. Ancak seçim için gerekli altyapının oluşturulamaması, güvenlik endişesi, yeni seçim yasasının hazırlanmasındaki gecikme, seçmenlerin kayıt altına alınmaması gibi sorunlar nedeniyle yetkililer, seçimin bir kez daha aşiret sistemine dayalı yapılmasına karar vermişti.


Yorumlar