Somali Mogadişu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed:

- "Türkiye'de geçmişten farklı olarak şaşırtıcı derecede yeni ilmi araştırmalar sunuluyor. Türkiye'deki bilimsel araştırma tecrübesine hayran kaldık" - "Her akıllı insan Türkiye'nin yüce insani hedefler taşıdığını anlar. Uzun vadede düşünülen ekonomik ve siyasi konular Türkiye ve Somali'ye ortak fayda sağlayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Somali Mogadişu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed:

İSTANBUL (AA) - Somali Mogadişu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Şeyh Ahmed, Türkiye'nin bilimsel araştırma tecrübesine hayran kaldıklarını belirterek, iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliğinin önemine dikkati çekti.

İstanbul'u ziyaret eden Ahmed AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'de geçmişten farklı olarak şaşırtıcı derecede yeni ilmi araştırmalar sunuluyor. Türkiye'nin bilimsel araştırma tecrübesine hayran kaldık." dedi.

Özgürlüklerin güvence altına alınmasıyla bu aşamaya ulaşıldığını ifade eden Ahmed, farklı düşünceyi kısıtlayıp, temel özgürlükleri sınırlandıran ülkelerin bilimsel araştırma yarışını kaybettiklerini söyledi.

Ahmed, Somali ile eğitim alanındaki iş birliği ve kültürel tecrübe paylaşımında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını belirterek şunları kaydetti:

"Liseden doktoraya kadar farklı düzeylerde 3 bin Somalili öğrenci Türkiye'de okuyor ve özel burslar alıyor. Ayrıca Türkiye, Somali üniversitelerinden mezun olanları, öğrenimlerini tamamlamaları için kabul etti. Bu, Somali üniversitelerinin dünyada daha fazla tanınmasına yol açtı."

Somalilerin yurt dışı eğitimde en çok Türkiye'yi tercih ettiğini vurgulayan Ahmed, "Somali toplumu Türkiye'deki üniversitelere çok güveniyor. Somali üniversitelerinde de Türk öğrenciler bulunuyor. Bizim üniversitemizde okuyan 30 öğrenci var." diye konuştu.

- "Türkiye yüce insani hedefler taşıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2011'de Somali'ye yaptığı ziyareti bir dönüm noktası olarak niteleyen Mogadişu Üniversitesi Rektörü, "Bu ziyaretle ülkemiz için birçok alanda atılım gerçekleşti. Ziyaret birçok şeyi olduğu gibi Somali toplumunun Türkiye'ye bakışını ve Türkiye'nin Somali'ye bakışını değiştirdi." dedi.

Ahmed, Türkiye'nin yardımlarının çok boyutlu olduğunu dile getirirken, "Her akıllı insan Türkiye'nin yüce insani hedefler taşıdığını anlar. Uzun vadede düşünülen ekonomik ve siyasi konular Türkiye ve Somali'ye ortak fayda sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ocak 2015'teki ziyaretini de hatırlatan Ahmed, şu ifadeleri kullandı:

"Konu sadece insani yardımla sınırlı değil. Ortada daha büyük amaçlar var. Bunun için Erdoğan sadece insani yardıma değil kalkınmaya odaklandı. Mogadişu'da bir hastane yapılması planı gibi. Bu hastanenin Afrika'daki en önemli hastane olması hedefleniyor. Ayrıca bir liman ve havaalanı inşası gibi projeler de var. Bütün bu projeler yalnızca başkent ile sınırlı değil, diğer illeri de kapsıyor."

Yorumlar