Somali kadın vekil oranında Batı ülkelerini geride bırakacak

- Ülkede gelecek aylarda yapılacak seçimlerle parlamentoda yer alan kadın oranı, ABD, İngiltere, Fransa gibi bazı Batı ülkelerini geride bırakacak - Ülke tarihinde ilk kez bir kadın, cumhurbaşkanlığı seçimi için aday oldu

Google Haberlere Abone ol
Somali kadın vekil oranında Batı ülkelerini geride bırakacak

ANKARA (AA) – Somali, parlamentoda temsil edilen kadın vekil oranında birçok Batı ülkesini geride bırakarak en az yüzde 30'a ulaşacak.

Somali Seçim Komisyonu, gelecek aylarda düzenlenecek seçimlerde, parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi’nin en az yüzde 30’unun kadınlardan oluşması kararını aldı.

Bağımsız devlet parlamentolarının temsilcilerinden oluşan Parlamentolararası Birliği’nin (PAB) Haziran 2016 verilerine göre, seçimlerin başarıyla tamamlanması halinde, Somali, kadın vekil oranında, ABD, İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeleri geride bırakacak. Halihazırda ABD'de yüzde 20 olan bu oran, İngiltere'de yüzde 29, Fransa'da yüzde 26 ve Yunanistan’da da yüzde 20.

Somali'de şu anda 275 üyeli Halk Meclisi'nin yüzde 14’ü kadınlardan oluşuyor. Alınan bu kararın kadınların ülke siyasetine katılımına önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

- Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı

Öte yandan bu yıl ilk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kadın aday yarışıyor.

Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı Fatma Tayyip, göreve gelmesi halinde ülkedeki Eş-Şebab örgütüyle barış görüşmelerine başlayacağını açıklamıştı.

Dört çocuk annesi Tayyip, ölüm tehditleri aldığını ancak adaylıktan çekilmeyeceğini vurgulamıştı.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle 14 yaşına kadar okuma yazma öğrenemeyen Tayyip, eğitimine ailesiyle kaçtığı Finlandiya'da başlamış ve kamu sağlığı alanında master yapmıştı.

Seçim Komisyonu tarafından belirlenen takvime göre, parlamentonun yeni üyeleri 24 Eylül-10 Ekim'de belli olacak.

Parlamento üyeleri, Somali’deki farklı kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafından 4 yıllığına seçiliyor.

Yeni üyeler, 25 Ekim'de yeni parlamento başkanını, 30 Ekim'de de yeni cumhurbaşkanını seçecek.

- Ruanda dünyada birinci sırada

Kadın vekil oranında yüzde 64 ile dünyada birinci sırayı Orta Afrika ülkesi olan Ruanda alırken, bu ülkeyi yüzde 64 ile Bolivya, yüzde 50 ile de Küba izliyor.

Türkiye kadın vekil oranında yüzde 15 ile dünya sıralamasının ortalarında yer alıyor.

Diğer Afrika ülkelerinden Güney Afrika, Namibya, Mozambik ve Etiyopya da kadın vekil oranı açısından dikkat çekiyor. Güney Afrika’da kadın vekil oranı yüzde 42 iken bu oran, Namibya'da yüzde 41, Mozambik'te yüzde 40 ve Etiyopya'da yüzde 39.


Yorumlar