Soma'daki maden faciası

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma faciasının gerçekleştiği madendeki işçilere ve ölenlerin hak sahiplerine 6 ay aldıkları maaş kadar karşılıksız destek sağlandı ve bu kapsamda 24 milyon 64 bin 770 lira ödeme yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Soma'daki maden faciası

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma faciasının gerçekleştiği madendeki işçilere ve ölenlerin hak sahiplerine 6 ay aldıkları maaş kadar karşılıksız destek sağlandı ve bu kapsamda 24 milyon 64 bin 770 lira ödeme yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayla, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki Grup Toplantısında Soma faciası sonrasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilen sözlerin yerine getirilmediği yönündeki iddialarına yanıt verildi.

Açıklamada, kaza sonrası madendeki işçilere ve ölenlerin hak sahiplerine 6 ay boyunca aldıkları maaş kadar karşılıksız destek sağlandığı ve bu kapsamda 24 milyon 64 bin 770 lira ödeme yapıldığı bildirildi.

Çalışanların alamadıkları maaşları kapsamında ise 53 milyon 684 bin 803 lira ve kaza sonrası da işçilere TMSF tarafından kıdem ve ihbar tazminatı olarak toplam 11 milyon 191 bin 397 lira ödendiği kaydedildi.

"Atabacası ve Işıklar maden ocağı Bakanlık iş müfettişleri tarafından inceleme yapılmak üzere kapatılmış, bu ocaklarda çalışan işçilerin 6 ay ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan ödendi. Bu işçiler, madenlerde çalışmaya zorlanmamışlardır" ifadelerine yer verilen açıklamada, ölüm aylığı bağlama şartının kolaylaştırıldığını, 5 yıl sigortalık ve 900 gün prim şartı aranmasının kaldırıldığını belirtildi.

Anne ve babalara maaş bağlanması için aranan muhtaçlık şartının da kaldırıldığı aktarılan açıklamada, vefat eden işçilerin SGK'ya olan borçlarının silindiği ve ayrıca yakınlarından birine de kamuda istihdam hakkı getirildiği vurgulandı.

Madencilerin emeklilik yaşının 55'ten 50'ye düşürüldüğü, yıpranma hakkı ile emeklilik yaşının 43'e indiğine işaret edildi.

Yer altı maden işlerinde çalışma süresinin haftalık 37,5 saate düşürüldüğü ve böylece hafta tatili süresinin 2 güne çıkarıldığı, İş Kanunu'nda belirtilen istisnalar dışında yer altı maden iş yerlerinde fazla çalışmanın da yasaklandığı belirtildi. Kanun gereği yapılan fazla çalışma süreleri için verilecek ücret miktarının artırıldığına, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücretin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100'den az olmamak üzere artırılması suretiyle ödenmesi esası getirildiğine işaret edildi.

Linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarının asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükmünün getirildiği bilgisine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Oksijenli ferdi kurtarıcılar ile bunların dolum istasyonlarının zorunlu olması, yer altında personelin takibi için çip sisteminin kurulması, sığınma odalarının oluşturulması, acil durumda çıkışı kolay bulmak için hayat hattı döşenmesi, üretim zorlamasında işin durdurulması, durdurulan iş yerinde çalışma yaptıran işverene hapis cezasının uygulanması, ölümlü iş kazasında kusuru olan işverenlerin 2 yıl ihalelerden yasaklanması, standarda uygun CE'li kişisel koruyucu donanım vermeyen işverene para cezasının uygulanması, idari para cezalarının yüzde 25 ila yüzde 200 artırılarak uygulanması, kamu ihale sözleşmelerine iş sağlığı güvenliği maliyetlerinin eklenmesi, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmesi, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresinin en çok 7,5 saat, haftalık çalışma süresinin ise en çok 37,5 saat olarak belirlenmesi düzenlemeleri yapılmıştır."

Yorumlar