SMDK Başkanı Abde'nin IKBY ziyareti

- SMDK Başkanı Abde: - "ENKS'ye bağlı Suriyeli Peşmerge güçlerinin en kısa zamanda Suriye'ye dönüp rejim ve DAEŞ'e karşı verilen mücadelede önemli rol almaları gerekiyor" - "PYD'nin bazı bölgelerde ENKS'ye karşı yaptıkları rejimin daha önce Kürtlere yaptıklarını aratmıyor"

Google Haberlere Abone ol
SMDK Başkanı Abde'nin IKBY ziyareti

ERBİL (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) bağlı Peşmerge güçlerinin kendi bölgelerine dönmelerini istediklerini belirterek, "En kısa zamanda Suriye'ye dönüp, rejim ve DAEŞ'e karşı verilen mücadelede önemli rol almaları gerekiyor." dedi.

Abde ve beraberindeki heyet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil kentine 20 kilometre mesafede bulunan Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kuştepe Çadır Kampı'nı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Abde, IKBY Başkanı Mesut Barzani ile dün yaptıkları görüşme ve bölgedeki diğer temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Barzani ile Suriye'nin genel durumunu ele aldıklarını belirten Abde, "Ülkedeki siyasi durum başta olmak üzere, son güvenlik gelişmeleri hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Rejim ve DAEŞ güçlerine karşı verilen mücadeleyi değerlendirdik. Bunun yanında Kürdistan bölgesinin SMDK içerisinde bir temsilciliğinin olması ve aynı şekilde bizim de bir temsilciliğimizin Erbil'de açılmasını konuştuk." dedi.

Görüşmenin önemli gündem maddeleri arasında Suriyeli Peşmergelerin yer aldığını belirten Abde şunları kaydetti:

"ENKS'ye bağlı Peşmerge güçlerinin durumunu detaylı şekilde masaya yatırdık. Bu güçler düzenli bir kuvvet olup tamamen Suriyelilerden meydana geliyor. Söz konusu güçlerin en kısa zamanda Suriye'ye dönüp rejim ve DAEŞ güçlerine karşı verilen mücadelede önemli rol almaları gerekiyor."

- PYD'nin ENKS'ye baskıları

SMDK Başkanı Abde, Suriye'de bazı bölgeleri elinde tutan terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kendinden olmayanlara yönelik tutumunu anlatırken, "PYD'nin bazı bölgelerde ENKS'ye karşı yaptıkları rejimin daha önce Kürtlere yaptıklarını aratmıyor. Suriye'deki Kürtlerin temsilcisi konumundaki ENKS üyeleri ve taraflarının yakalanması, gösterilerinin engellenmesi, saldırıya maruz kalıp, gözaltına almasını örnek verebiliriz. Bu yüzden Suriyeli Peşmergelerin orada olması barış ve istikrar faktörü haline gelecektir." ifadelerini kullandı.

- Suriye'deki ateşkes

Suriye'de rejim ve muhalif güçler arasındaki ateşkesten sonuç alınmadığını söyleyen Abde, rejimin ablukasının daha da arttığını, ateşkes çabalarının rejim tarafından ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Rejim ve terör örgütü DAEŞ güçlerinin birçok bölgede birbirine yardım ettiğine vurgu yapan SMDK Başkanı Abde, "Muhalif güçler olarak Suriye'de en çok savaşan taraf biziz. Rejimin tüm baskılarının yanı sıra DAEŞ'in saldırılarına da maruz kalıyoruz. Bazı bölgelerde her iki taraf aynı anda bize saldırıyor." diye konuştu.



Yorumlar