Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak Bosna Hersek'te

- Lajcak, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak ile görüştü - Bakan Lajcak: - "Size hiçbir getirisi olmayan olumsuz eğilimlerden vazgeçmeniz ve AB'ye yönelmeniz gerekiyor. AB perspektifi, Bosna Hersek için en iyi seçenektir"

Google Haberlere Abone ol
Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak Bosna Hersek'te

SARAYBOSNA (AA) - Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Bosna Hersek'in hiçbir getirisi olmayan olumsuz eğilimlerden vazgeçmesi ve AB'ye yönelmesi gerektiğini belirterek, "AB perspektifi, Bosna Hersek için en iyi seçenektir." dedi.

Lajcak, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lajcak, ziyareti kapsamında ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Bosna Hersek'in AB yolundaki çalışmalarını ele aldıklarını, aynı zamanda ülkenin mevcut durumunu da yakında görmek istediğini söyledi.

Bosna Hersek'in Avrupa Birliğine üyeliği konusunun sık sık AB kurumlarının gündeminde yer aldığını ifade eden Lajcak, "Bosna Hersek'te Avrupa duruşunun oluşturulmasında kayda değer bir katkı sağlamak istiyorum." diye konuştu.

Üyelik konusunda Bosna Hersek'in üzerine düşeni yapması durumunda AB'nin de kendi sorumluluğunu yerine getireceğini vurgulayan Lajcak, Bosna Hersek'in şu ana kadar iyi bir yol izlediğini ve bunun ülke için olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Lajcak, son dönemde nefret söylemlerinin artması ve gerilimin yükselmesinin ülkede savaştan beri görülmeyen bir atmosfer oluşturduğuna dikkati çekerek, tüm bunların Bosna Hersek'i olumsuz etkilediğini kaydetti.

Bosna Hersekli siyasilere ve vatandaşlara net bir mesaj vermek istediğini belirten Lajcak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Size hiçbir getirisi olmayan olumsuz eğilimlerden vazgeçmeniz ve AB'ye yönelmeniz gerekiyor. AB perspektifi, Bosna Hersek için en iyi seçenektir. Gelecek yıl bir başlangıç noktası değil, herkesin yapılandırma yolunda gayret göstermesi gereken bir dönem. Bunu yapmanız durumunda sizi temin ederim ki AB de üzerine düşeni yapacaktır. Slovakya'nın da burada büyük katkısı olacaktır."

Paraf edilişinin 21. yıl dönümü olan Dayton Barış Antlaşması'na da değinen Lajcak, Bosna Hersek'in sahip olduğu tek anayasal çerçevenin bu antlaşma olduğunu söyledi.

Gelinen noktada hiçkimsenin yeni bir anayasal çerçeveden bahsetmediğine dikkati çeken Lajcak, "Bosna Hersek'in, temel prensipleri çiğnenmeden ülkenin işlevselliğini artıracak, AB yolunda Bosna Hersek'e destek olacak farklı bir anayasal çerçeveye sahip olması gerekirdi. Bosna Hersek egemen bir ülke ve bu tür kararları kendi alması gerekiyor. AB'nin görevi ona yardım etmektir. Biz hazırız. Sadece Bosna Hersek'ten bir işaret gelmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Hedef 2017'de "aday ülke" statüsü almak

Crnadak da Slovak mevkidaşının ziyaretini beraberindeki iş adamlarıyla gerçekleştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Crnadak, Bosna Hersek Dış Ticaret Odasınca bugün Saraybosna'da, yarın da Banja Luka'da düzenlenmesi planlanan iş forumlarının iki ülke arasındaki ticari ilişkileri de güçlendireceğini belirtti.

Bosna Hersek'in AB'ye üyelik sürecine de değinen Crnadak, AB Dönem Başkanlığını da yürüten Slovakya'nın, Bosna Hersek'in dostu olduğunu her fırsatta kanıtladığını ve Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılması için son derece özverili çalışma sergilediğini vurguladı.

Bosna Hersek'in 2017 sonuna kadar AB'den "aday ülke" statüsü almayı hedeflediğini ifade eden Crnadak, ülkedeki iki entitenin de AB'ye katılım konusundaki kararlılığını göstereceğine inandığını söyledi.

Yorumlar