Sivillerin Musul'dan kaçışı sürüyor

MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kent merkezinde, militanlar ve Iraklı askerler arasındaki sokak çatışmalarının...

Google Haberlere Abone ol
Sivillerin Musul'dan kaçışı sürüyor

MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kent merkezinde, militanlar ve Iraklı askerler arasındaki sokak çatışmalarının şiddetlenmesinden dolayı sivillerin kaçışı devam ediyor.

Orduya bağlı askeri birliklerin Musul kent merkezinin doğusundaki mahallelere girmesinden sonra, iki ateş arasında kalan siviller evlerini terk edip güvenli bölgelere geçiyor.

Çatışmalardan kaçan siviller, Musul-Erbil karayolu üzerinden, askeri araçlar ve otobüslerle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki çadır kamplarına naklediliyor.

IKBY'deki kamplara sevk edilmeyi bekleyen Maniye Faris Selman adındaki yaşlı kadın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın evlerine baskın düzenleyip ivedi şekilde evi boşaltmaları emrini verdiğini söyledi.

Selman, Musul'dan nasıl kaçtıklarını ve neler yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

"Öğlen saatlerinde yemek yerken, birileri sert bir şekilde kapımızı çalmaya başladı. Kapıyı açınca karşımızda DEAŞ, militanlarını gördük. Militanlar ivedilikle evimizi terk etmemizi istedi. Neden evimizi terk etmemiz gerektiğini militanlara sorduğumuz zaman sizler Şahbek Kürtlersiniz yanıtını verdiler. Militanlarla tartışırken, aralarından bir tanesi evi ateşe verdi. Daha sonra çaresiz bir şekilde evi boşaltmak zorunda kaldık. Birkaç gün komşumuzun evinde kaldık. İlk fırsatta ise Irak askerlerinin konuşlandığı mahalleye kendimizi ulaştırdık."

Yangın çıkmasından dolayı evden bir şey alamadıklarını belirten Selman, "Tüm eşyamız ve evin önünde duran oğlumun aracı yanıp kül oldu" dedi.

Kenti terk ederken yol üzerinde askerler tarafından öldürülen birçok DEAŞ militanı cesetlerini gördüklerini dile getiren Fehtan Abdulkerim adındaki bir başka sivil ise "Çatışmalar şiddetlendiği zamanda evimizin yer aldığı İntisar'dan Saddam Mahallesi'ne doğru kaçtık. Sürekli bir şekilde havan toplarıyla saldırı yapılıyordu. Evler harabeye dönmüştü. DEAŞ militanlarının cesetleri yol kenarında kokuyordu. DEAŞ'ın keskin nişancıları yüksek binalara konuşlanmış durumda. Eğer onların hedefine girseydik kesinlikle vurulacaktık." diye konuştu.

DEAŞ'ın iki buçuk yıl boyunca keyfi uygulamaları ve dayatmalarına maruz kaldığını anlatan Abdulkerim, şunları söyledi:

"Musul'da dükkan sahibiydim. Militanlar her gün gelip dükkanımdan bir şey alıyordu. Parasını istediğim zaman zekat olarak kabul etmemi ve ödeme yapmayacaklarını söylüyorlardı. Örgütün tüm uygulamaları ve hak ihlallerine kendi gözümle şahit oldum."

Musul'dan gelen Ali Hüseyin adındaki bir başka sivil de "DEAŞ'ın kenti ele geçirmesinden önce polis okuluna yazılmıştım. Örgüt bunun farkına vardı ve beni çağırdı. Tövbe etmemi istedi. Onların talimatları doğrultusunda tövbe ettim ve bunun karşılığında kendilerine 200 dolar ödedim. Elime sözde tövbe belgesi tutuşturup eve gönderdiler" ifadesini kullandı.

Peşmerge güçleri, söz konusu sivilleri Musul'un güneydoğusunda yer alan Hazır ve Hasan Şam kamplarına sevk etti.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, dün yaptığı açıklamada Musul operasyonlarından dolayı 50 bine yakın kişinin evlerini terk edip, çadır kamplara sığındıklarını belirtmişti.

Yorumlar