Şirkete kesilen trafik cezası itirazı kabul edildi

- Bilecik'te hız sınırı ihlalinde bulunan şirkete ait bir araca, otomobili kullanan kişi yerine "şirket" adına kesilen trafik cezasının iptali için yapılan itiraz kabul edildi - Bilecik Sulh Ceza Mahkemesi "suçların şahsiliği" gerekçesi ile trafik cezasının şirket adına kesilemeyeceği kararını verdi

Google Haberlere Abone ol
Şirkete kesilen trafik cezası itirazı kabul edildi

KIRKLARELİ (AA) - Bilecik’te hız sınırı ihlalinde bulunan Lüleburgaz'daki bir şirkete ait araca, otomobili kullanan sürücü yerine "şirket" adına 199 liralık trafik cezası kesilmesinin iptali için yapılan itiraz kabul edildi.

Şirket avukatı Mesut Sarıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bilecik Sulh Ceza Mahkemesi'nin Türkiye'de örnek bir karar verdiğini söyledi.

Hız sınırı ihlalini şirketin değil, aracı kullanan kişinin yaptığını savunan Sarıoğlu, Bilecik Sulh Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunduklarını belirtti.

Mahkemenin "suçların şahsiliği" gerekçesi ile trafik cezasının şirket adına kesilemeyeceği kararını verdiğini belirten Sarıoğlu, hız limitini aşanın araç sürücüsü olduğu ifade edilen kararda cezanın araç sürücüsüne kesilebileceğinin bildirildiğini anlattı.

Hız sınırını geçmenin araç sürücülerinin işlediği bir suç olduğunu anımsatan Sarıoğlu, "Bilecik Sulh Ceza Mahkemesi iptal başvurumuzu, ceza hukukunun temel prensibi olan suçların şahsiliği gerekçesine dayanarak kabul etti. Mahkeme kararında hız limitini aşanın şirket değil araç sürücüsü olduğunu bu nedenle aracın durdurulup cezanın şoföre kesilmesi gerektiğini, şirket plakasına kesilen cezanın ceza hukuku temel prensiplerine aykırı olduğuna karar vererek idari para cezasını iptal etti. Bu Türkiye'de örnek bir karardır. Hız sınırını geçmek araçları kullanan şoförlerin işledikleri bir suç olup, bu nitelikteki bir suç adına aracın sahibi olan şirkete ceza kesilmesi hukuka aykırı bir durumdur. Bu kararla bu durum açık bir biçimde uygulamada da karşılığını bulmuştur. Bu tür durumda 15 gün içerisinde yapılan itirazlar kabul ediliyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar