Sırbistan'da AB ve Batı Balkanlar konferansı

- Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic: - "Batı Balkan ülkeleri ile AB ortak amaç ve çıkarları paylaşıyor"

Google Haberlere Abone ol
Sırbistan'da AB ve Batı Balkanlar konferansı

BELGRAD (AA) - Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Avrupa Birliği (AB) ve Batı Balkan ülkelerinin ortak amaç ve çıkarları paylaştığını söyledi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, "AB ve Batı Balkanlar'ın küresel strateji ve dış politikası" konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, burada yaptığı konuşmada, günümüzde sadece AB'nin değil tüm dünya ülkelerinin önemli tecrübeler yaşadığına işaret ederek, "Sığınmacı krizi, terörle mücadele, iklim değişiklikleri ve radikalizm bunların en önemlileri." dedi.

Dacic, Sırbistan'ın Batı Balkanlar'daki istikrarın sağlanmasında ve sığınmacı krizinin çözümü konusunda son derece önemli rol üstlendiğini vurguladı.

Sırbistan'ın dış politikadaki en önemli hedeflerinden biri olan AB üyeliği için çalışmalarına devam ettiğini belirten Dacic, katılım müzakerelerini sürdürdükleri 2,5 yıllık sürede iki fasıl açabildiklerini söyledi.

Dacic, AB'ye üyelik müzakerelerini hızlandırmak istediklerini, bu kapsamında "Yargı ve Temel Haklar" ile "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" fasıllarını açmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Yıl sonuna kadar yeni fasıllar açmak istediklerini ifade eden Dacic, AB'nin genişleme politikasına dair verdiği mesajların, özellikle Batı Balkan ülkeleri için son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Dacic, "Batı Balkan ülkeleri ile AB ortak amaç ve çıkarları paylaşıyor. AB ülkeleri ve Sırbistan, dayanışma ve anlayış ortamı sağlayan, ayrımcılığa karşı mücadele eden ve demokratik kurumlarını geliştiren toplumlar oluşturmayı hedeflemektedir." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Sırbistan Raportörü David McCallister da Sırbistan'ın, Rusya ile tarihi ve ekonomik ilişkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, bu ilişkilerin Rusya ile diyalog sürecinde köprü olabileceğini vurguladı.

McCallister, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına rağmen Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği konusunda net bir politika izlemeye devam ettiğini kaydetti.

Yorumlar