Sırbistan ile Hırvatistan sorunlarını çözecek

- İki ülke arasındaki Bogojevo-Erdut Sınır Kapısı'nda buluşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic ile Sırbistan Başbakanı Vucic, "İlişkilerin Geliştirmesi ve Sorunların Çözülmesine İlişkin Bildiri" imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Sırbistan ile Hırvatistan sorunlarını çözecek

SUBOTİCA (AA) - Sırbistan ile Hırvatistan arasında, "İlişkilerin Geliştirmesi ve Sorunların Çözülmesine İlişkin Bildiri" imzalandı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, iki ülke arasındaki Bogojevo-Erdut Sınır Kapısı'nda buluştuktan sonra önce Hırvatistan'da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Dalj'ı, ardından Sırbistan'da Hırvat nüfusun yoğun olduğu Donji Tavankut'u ziyaret etti.

Hırvatistan'da Sırp azınlığın temsilcileriyle, Sırbistan'da ise Hırvat azınlığın temsilcileriyle bir araya gelen Kitarovic ile Vucic, daha sonra Sırbistan'ın Subotica şehrine geçerek, burada "İlişkilerin Geliştirmesi ve Sorunların Çözülmesine İlişkin Bildiri" imzaladı.

Altı maddelik bildirinin ilk maddesi Hırvatistan'daki Sırp, Sırbistan'daki Hırvat azınlıkların haklarının korunmasını öngörüyor. İki ülkenin de 1990'lı yıllarda yaşanan savaşın kayıplarının bulunması için çalışmalara devam edeceği kaydedilen bildiride, iki ülke arasındaki sınır meselesinin de en kısa zamanda çözülmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride ayrıca, 2001 yılında Viyana'da imzalanan Veraset Meselelerine İlişkin Antlaşma'nın uygulanmasının hızlandırılması, terörizmle mücadele ve sığınmacı krizinin çözümü konusunda kararlılık ve AB'nın kalkınma projelerinde ve sınırlar ötesi projelerde işbirliği maddeleri de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Kitarovic, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, imzaladıkları bildiri ile sorunların çözüme kavuşturulması için bizzat sorumluluk üstlendiklerini belirterek, sorunları çözere geleceğe bakabileceklerini söyledi.

Başbakan Vucic de bugün yaptıkları görüşmenin olumlu, yapıcı, ancak zor bir görüşme olduğunu kaydederek, Sırbistan'daki Hırvatların ve Hırvatistan'daki Sırpların karşılaştığı tüm zorlukları ele alma imkanı bulduklarını ifade etti.

İmzaladıkları bildiri ile ilişkileri geliştirmek istediklerini gösterdiklerini vurgulayan Vucic, ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların çözümü konularının sadece altı madde ile sınırlı kalmayacağını belirtti.

Yorumlar