Şimşek ve OECD Genel Sekreteri Gurria, Suriyelilerle buluştu

- Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Başbakan Yardımcısı Şimşek ile Gurria, Nizip ilçesindeki konteyner kenti ziyaret etti - Gurria: - "Şuna eminim ki Türkiye çok büyük bir ödül alacak. Çünkü bu göçmenler, üretici, sağdık olacaklar Ve Türkiye’nin geleceği için çalışacaklar"

Google Haberlere Abone ol
Şimşek ve OECD Genel Sekreteri Gurria, Suriyelilerle buluştu

GAZİANTEP (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Suriyelilerin kaldığı konteyner kenti ziyaret etti.

Kent protokolü tarafından karşılanan Şimşek ve Gurria, beraberindeki heyetle birlikte konteyner kentteki çalışmalarla ilgili brifing aldı. Daha sonra ana sınıfını ziyaret eden ikilinin çocuklarla yakından ilgilendi ve çocuklara oyuncak hediye etti. Oyuncakların dağıtıldığı sırada Gurria'nın noel babayı andıran şekilde kahkaha atması çocukları güldürdü. Çocukların söylediği İngilizce şarkılara eşlik eden Gurria ve eşi, söylenen Türkçe şarkılara ise alkışlarla eşlik etti.

Şimşek ile konteyner kenti gezdikten sonra bazı konteynerlerde Suriyeli ailelere konuk olan Gurria, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kamp hakkındaki görüşleri sorulan Gurria, "Öncelikle bu sıra dışı bir deneyim. Çok etkilendik. Çok iyi bir örneğe tanıklık ettik .Türkiye şiddetle, savaşla, zulümle yerlerinden edilmiş bu insanların sorunlarına kucak açtı. Çünkü bu insanlar hayatları için koştular" dedi.

Türkiye'nin Suriyelilere karşı cömert davrandığına işaret eden Gurria, şöyle devam etti:

"Bu insanlar burada yemek, barınak ve en önemlisi de umut buldular. Çocukların gülümsemelerini gördüğümüzde, onların geleceği adına güven duyduklarını görüyoruz. Bu çocuklar zihinsel veya bedensel olarak engelli olsalar dahi, okula gidiyorlar, eğitim görüyorlar. İyimser anlamda bu çocuklar geleceğe özgüvenle bakıyorlar. Anneleri babaları iyi durumda ama öte yandan bir kısmının anne babaları ya savaşta hayatını kaybetti ya da bu göç yolunda kayıplara karıştı."

Gaziantep'te Türkiye’ye gelen mültecilerin sadece yüzde 10'unu gördüklerini aktaran Gurria, "Diğerleri toplumun içerisinde bir kısmı az bir kısmı çok uyum sağlamış. Ama şuna eminim ki Türkiye çok büyük bir ödül alacak. Çünkü bu göçmenler, üretici, sağdık olacaklar Ve Türkiye’nin geleceği için çalışacaklar." diye konuştu.

Gurria, OECD'nin Türkiye-AB anlaşması hakkında tutumu konusunda da şunları kaydetti:

"Öncelikle anlaşmanın pratik sonuçları var. Anlaşma işe yarıyor. İkinci olarak Türkiye toprağından Yunan adalarına kaçakçılık, kaçak geçişler için caydırıcı faktör görevi görüyor. Anlaşma bu eylemlerin doğru, uygun olmadığını, netleştiriyor. Biz de bu anlaşma sayesinde hayatlar kurtarıyoruz. Eleştiri göstermeksizin söyleyebileceğimiz şey, bu anlaşma olmadan şartların daha kolay olması mümkün değil. Her problemde yapabileceğimiz şey onu daha fazla büyümeden durdurmaktır. Burada bunu yapıyorsunuz. Daha sonra bu sorunun çözümü için orta ve uzun vadeli çözümler üzerinde çalışmaya başlarsınız. Orta ve uzun vadeli çözümler. Entegrasyon, entegrasyon, entegrasyon..."

Yorumlar