''Sıcak, oruç tutmaya engel değil''

- Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yavuz: - "Oruç manevi ihtiyacımızdır, her zaman tutulması gerekir. Yaz aylarında hava sıcak diye oruç tutmama gibi bir durum yoktur" - "Ramazanda her insan kendisini Allah'ın karşısında duruyormuş gibi hissetmeli. Öyle hisseden insan yanlış iş yapmaz. Kötülükleri, yanlışlıkları terk etmek ve yeni bir kimliği kavuşmak için ramazan bir fırsattır"

Google Haberlere Abone ol
''Sıcak, oruç tutmaya engel değil''

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, orucun manevi bir ihtiyaç olduğunu ve her zaman tutulması gerektiğini belirterek, "Yaz aylarında hava sıcak diye oruç tutmama gibi bir durum yoktur." dedi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında oruç tutmanın "Allah'ın emri" olduğunu, bu nedenle yaz-kış demeden hangi mevsime denk gelirse tutulması gerektiğini söyledi.

"Oruç manevi ihtiyacımızdır, her zaman tutulması gerekir. Yaz aylarında hava sıcak diye oruç tutmama gibi bir durum yoktur." diyen Yavuz, sağlık gibi engeli olan insanların oruç tutmayabileceğini dile getirdi.

Bir kişi çok ağır şartlarda çalışıyorsa ya da oruç tutması sağlığına zarar verecekse, yazın tutacağı orucu kışın müsait zamanda tutmasına imkan verildiğini aktaran Yavuz, şöyle devam etti:

"Hamile kadınlar da eğer çocuğunun hasta olması konusu varsa tutmayabilir. Yine hamile kadının çocuk emzirme konusunda kendisine zarar verme durumu söz konusuysa bu gibi durumlarda tutmamaya izin vardır. Yolculuk durumunda buna izin verilmiştir. Daha sonra kaza edilmesi gerekir. Keyfi olarak orucu terk etmek dinimiz açısında uygun değildir.''

Ramazanda oruç ibadetine yardımcı olacak şekilde uyumanın da ibadet olduğunu dile getiren Yavuz, ''Ama niyeti ibadetten kaçmak içinse 'Akşama kadar uyuyayım, orucun vereceği şeyi hissetmeyeyim' düşüncesi varsa o makbul değildir. İbadetten kaçmak için uyumayalım.'' diye konuştu.

- ''Ramazan kötülüklerden kurtulma ayıdır''

Yavuz, insanların ramazan ayında kötü alışkanlıklarından uzak kalması gerektiğini vurguladı.

Ramazanın Allah'a yaklaşma ayı olduğunu dile getiren Yavuz, şunları anlattı:

''Allah'a yakın olan insanlar, kötü alışkanlıklardan uzak durur. Ramazanda her insan kendisini Allah'ın karşısında duruyormuş gibi hissetmeli. Öyle hisseden insan yanlış iş yapmaz. Kötülükleri, yanlışlıkları terk etmek ve yeni bir kimliği kavuşmak için ramazan bir fırsattır. Bunu yapabilmek için o işi yapmaya niyet etmek gerekir. Ramazan ayına giren bir kişi kötü alışkanlığı varsa ramazan başında, 'Niyet ettim Allah'a kul olmaya', Niyet ettim bütün kötülüklerimden sıyrılmaya, niyet şeytandan uzaklaşmaya' diye niyet etmeli. Bu şekilde niyet edip de Allah'tan yardım isterse herkes kötülüklerinden kurtulur."

Yavuz, ramazanda bir Müslümanın kahvehane ya da eğlence yerlerinde vakit öldürmemesi, bunun yerine namaz kılıp ibadet etmesi ve Kur'an-ı Kerim okuması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar