Şehit Albay Altıkat Ottawa'da anıldı

- Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği askeri ataşesiyken 1982'de terör örgütü ASALA mensuplarınca şehit edilen Albay Altıkat'ı anmak için tören düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Şehit Albay Altıkat Ottawa'da anıldı

OTTAWA (AA) - Kanada'nın başkenti Ottawa'da 1982 yılında Ermeni terör örgütü ASALA üyesi teröristlerce şehit edilen Albay Atilla Altıkat, şehadetinin 34. yılında anıldı.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği askeri ataşesiyken şehit edilen Albay Altıkat için saldırının gerçekleştiği kavşağa Türkiye tarafından yaptırılan Şehit Diplomatlar Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törene, Kanadalı Senatör Anne Cools, Kanada Dışişleri Bakanlığı bürokratları, Kanada Silahlı Kuvvetleri temsilcileri, yabancı misyon şefliklerinin askeri temsilcileri, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Hava Kurmay Albay Ersin Özkan, Toronto Din Hizmetleri Ataşesi Mahmut Demir ile Toronto, Ottawa ve Montreal'den 200'e yakın Türk vatandaşı katıldı.

İstiklal ve Kanada milli marşlarının okunması ve anıta çelenk konulmasıyla başlayan törende, Toronto Din Hizmetleri Ataşesi Demir, Altıkat şahsında öldürülen diplomatlar, darbe girişimi ve terör eylemlerinde şehit düşen güvenlik güçleri ve vatandaşlar için Fatiha suresini okudu. Mahmut Demir, Fatiha suresinin İngilizce mealini de okuyarak dua etti.

Törene katılan Kanada Ordusu rahiplerinden Binbaşı Daniel Gilroy da hayatını kaybeden asker ve diplomatlar için dua okudu.

Kanadalı Senatör Cools ise tüm terör saldırılarını kınadığını söyledi. Cools, "Albay Altıkat'ın huzurunda, tüm terör eylemlerini kınıyor ve bu eylemlerde hayatını kaybedenleri saygı ve minnetle anıyorum." dedi.

- "Şehitler için en büyük acı unutulmaktır"

Büyükelçi Ünal da şehit Albay Altıkat'ı, Türkiye'ye yönelik terör eylemlerinin artığı bir dönemde andıklarını belirtti.

"Şehit albayımızı ve görevleri başında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizin aziz hatıralarının yaşatıldığını görmekten şeref duyuyoruz. Zira şehitlerimiz için en büyük acı yaptıkları fedakarlıkların unutulması olacaktır." diyen Ünal, şöyle konuştu:

"Bugün burada şehit albayımız Altıkat'ı ve son aylarda ülkemizde şehit olan, başta güvenlik görevlilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı anarken terörü bir kez daha en şiddetli şekilde telin ediyoruz. 15 Temmuz gecesi Fetullah Gülen Terör Örgütü mensuplarının düzenledikleri kanlı darbe teşebbüsü sırasında hayatını kaybeden ve yaralanan aziz vatandaşlarımızı da bu vesileyle saygıyla anıyoruz. Terörün acısını hisseden bir milletin fertleri olarak FETÖ, PKK ve DAEŞ terör örgütleriyle omuz omuza mücadele ederek başarıya ulaşacağız."

- Katilleri hala bulunamadı

Türkiye'nin Ottawa Askeri Ataşesi Kurmay Albay Atilla Altıkat, 27 Ağustos 1982 sabahı işine giderken kırmızı ışıkta durduğu sırada, ASALA mensubu teröristlerin çapraz ateşi sonucu şehit düşmüştü. Kanada'da öldürülen ilk diplomat olan Albay Altıkat'ın şehadetinin üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen katilleri hala bulunamadı. Türkiye, 2012 yılında Altıkat'ın öldürüldüğü yere, Şehit Diplomatlar Anıtı yaptırarak, ASALA terörüne kurban verilen şehit diplomatlarımızı ölümsüzleştirmişti.

Yorumlar