Savunma sanayi ihracatı yüzde 11,6 arttı

- Savunma ve havacılık sanayi ihracatı yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak, 815 bin 699 dolara yükseldi - Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Aliş: - "Türkiye'nin ihracat hedefinde payımıza düşeni yapacağımıza eminiz. Bunun için hem nitelik ve hem nicelik olarak ihracatımızı artırmak zorundayız. 25 milyar dolarlık ihracatı 2023'te yakalamayı ümit etmiyoruz, gerçekleştireceğimize inanıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Savunma sanayi ihracatı yüzde 11,6 arttı

İSTANBUL (AA) - Savunma ve havacılık sanayi ihracatının yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak, 815 bin 699 dolara yükseldiği bildirildi.

Savunma sanayi ihracat rakamları, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı toplantıyla açıklandı.

Verilen bilgiye göre, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nin kurulduğu 2011'de 60 olan firma sayısı, bugün 450'ye yaklaştı. Sektörün 884 milyon dolar olan ihracatı 4 yıl içerisinde 1 milyar 656 milyon dolara çıktı.

Savunma ve havacılık sanayi ihracatı yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak, 815 bin 699 dolara yükseldi.

Türkiye sanayi genel ihracat verileri göz önüne alındığında, savunma ve havacılık sanayi ihracatı, önceki yıla göre yüzde 0,5 arttı.

Savunma ve havacılık sanayinin hedef pazarları olarak ABD, Bağımsız Devletler Topluluğu, AB üyeleri, Hazar Bölgesi ülkeleri, Körfez ülkeleri olurken, Uzakdoğu ve Afrika pazarları hedefler arasına dahil oldu.

İhracatın bölgelere göre dağılımına bakıldığında yüzde 34,3'le NAFTA ülkeleri birinci, AB ülkeleri yüzde 23,7'le ikinci sırada yer alırken, bu bölgeleri Ortadoğu ülkeleri yüzde 18,3'le, Uzakdoğu ülkeleri yüzde 8,6'le, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri yüzde 7,5'le takip etti.

- "Büyüme istikrarlı şekilde sürüyor"

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, konuşmasında, sektör olarak ihracatta yakalanan büyümeyi istikrarlı şekilde sürdürdüklerini ifade ederek, Türk ürünlerinin dünya çapında giderek artan oranda tercih edildiğini anlattı.

Birliğin, kurulduğu 2011'den bu yana ihracatı artırmayı başardığına işaret eden Aliş, hedeflerinin yüksek katma değerli ihracat olduğunu vurguladı.

Aliş, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatırken, "Türkiye'nin ihracat hedefinde payımıza düşeni yapacağımıza eminiz. Bunun için hem nitelik hem nicelik olarak ihracatımızı artırmak zorundayız. 25 milyar dolarlık ihracatı 2023'te yakalamayı ümit etmiyoruz, gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Birliğin üye sayısını 2023'e kadar 900'e çıkacağını öngördüklerini dile getiren Aliş, savunma sanayinde Ar-Ge faaliyetlerinin arttığına dikkati çekti.

Latif Aral Aliş, büyükşehirlerin yanı sıra diğer şehirlerde de üniversitelerin KOBİ'lerle çalışıp yeni ürünler geliştirerek, ihracatçılar kervanına katılmasını desteklediklerini söyledi.

Yorumlar