Saraybosna'da "Bosna'da Mevlevilik Sempozyumu" düzenlendi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Balkanlar'da İrfan Ocakları: Bosna'da Mevlevilik Sempozyumu" düzenlendi. Gazi Hüsrev Bey...

Google Haberlere Abone ol
Saraybosna'da "Bosna'da Mevlevilik Sempozyumu" düzenlendi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Balkanlar'da İrfan Ocakları: Bosna'da Mevlevilik Sempozyumu" düzenlendi.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun eski müdürü Ömer Tuğrul İnançer, Saraybosna'ya savaştan sonra da geldiğini belirterek "II. Bayezid'in torunu Gazi Hüsrev Bey'in emanetini koruyamadığımız için son derece üzüldüm ama Rabb'im telafisini sağlamam için bana müsade etti." ifadesini kullandı.

İrfan ocaklarının adap ve erkanla yaşatıldığını söyleyen İnançer, "Yapmamız icap eden çok şey var. Bu tarz toplantılar adım atmamızın öncesindeki emekleme dönemimizdir. Bir şey yaptığınızda en güzelini yapın. Daha sık görüşmemiz ve birbirimizi daha iyi tanımamız lazım." diye konuştu.

İnançer, buradaki İslam'ın mükellefiyet ve vecibenin aksine muhabbetle geldiğini vurgulayarak Balkanlar'da vecibe ve mükellefe dayalı muhabbeti, kurumların ve düzenlenen merasimlerin sağlayacağını belirtti.

Günümüz ilmini eleştiren İnançer, "Semanın manası hakiki mevleviliğin dörtte biridir. Mevleviler sema eder ve en uzun sema iki buçuk saat sürer ama bir mevlevi dervişinin kalan saatlerinde ne yaptığı çok konuşulmaz. Bunun aslında bir nefisle mücadele cihadı olduğu söylenmez. Bu nedenle yapacağımız işlerimiz biraz daha ağır ve yüksek olmalıdır." dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan da "dost ve kardeş" Türkiye'den, "evlad-ı Fatihan" Saraybosna'ya selam getirdiğini belirterek "Hz. Mevlana'nın iklimini yaşamaya geldik. Hz. Mevlana, 'Biz insanlar ne aklımızla ne kalbimizle severiz, biz dostlarımızı ruhumuzla severiz' der. Biz de Bosna Hersek'i ruhumuzla seviyoruz." diye konuştu.

Akdeniz Kültür ve İletişim Kulübü Başkanı Abdullah Aykut da sempozyumun 5 yılı kapsayacak bir proje olduğunu söyleyerek "Önümüzdeki yıllarda da gönül dergahlarını işlemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

"Bosna'da ve Balkanlar'da Mevlevilik", "Hz. Mevlana ve Mevlevilik" ve "Hacı Hafız Halid Hacımulic Efendi" konulu üç ayrı oturumun düzenlendiği sempozyum kapsamında ayrıca bu akşam da Türk Tasavvuf Müziğini ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı tarafından Halveti Devrani Konseri düzenlenecek.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), TRT, Konya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kültür ve İletişim Kulübü ve Hacı Mujaga Derneği tarafından organize edilen sempozyuma çok sayıda akademisyen ve vatandaş da katıldı.

Yorumlar