Sanık pilot, telsiz konuşmalarını reddetti

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi - Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını F-16'yla bombalanması için lazer poduyla işaretlediği belirlenen sanık eski pilot kurmay yüzbaşı Aydoğdu, telsiz görüşmelerini inkar etti

Google Haberlere Abone ol
Sanık pilot, telsiz konuşmalarını reddetti

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada 15 Temmuz gecesi Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığının bombalanması eylemine katıldığı ileri sürülen eski pilot kurmay yüzbaşı Ekrem Aydoğdu savunma yaptı.

Sanık Aydoğdu, avukatının kısa süre önce vefat ettiğini, onun yerini alan avukatıyla dosya üzerinde yeterince çalışamadığını ancak savunma yapacağını söyledi.

Dosyada hakkındaki delillerin tamamının eline ulaşmadığını belirten Aydoğdu, delillerin tümünün kendisine verilmesini talep etti.

Sanık Aydoğdu, darbe girişiminden kısa süre önce Akıncı Üssü'ne atandığını, filodaki görevinin öğretmen pilot ve program subaylığı olduğunu anlattı.

Olay günü filo komutanı eski yarbay Hakan Karakuş'un pilotları brifing salonunda topladığını, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) olacağını, uçuş bilgilerinin sisteme daha sonra girileceğini söylediğini öne süren Aydoğdu, "Mustafa Azimetli ile aynı uçakla uçacağım söylendi. Görevin detaylarının havada verileceğini söyledi. Kısa süre sonra uçak başı yapıp havalandık." diye konuştu.

Kulenin, hava sahasının kapalı olduğunu bildirmemesi nedeniyle uçuşların yasak olduğunu bilmediğini iddia eden sanık Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kule personeli görevini yapmadı. TMH operasyonu olacağını bilerek kalkış yaptım. 22.30 civarında kalkışımızı gerçekleştirdik. Herhangi bir bölgeye ateş ya da hedefleme yapmadım. Hiçbir hedefe bomba atmadım. Havada biraz kaldık, sonra iniş yaptık. Hatta bakım ekibi, 'Hayırdır hocam, bombaları neden atmadınız? Arıza mı var?' diye sordu. O gece herhangi bir bombalama yapmadım."

İnişten sonra bir süre filoda dinlendiğini, Mustafa Azimetli'nin emri üzerine kuleden izin alarak yeniden kalkış yaptıklarını söyleyen Aydoğdu, "Saat 01.30 sıralarında kalktık, kalktığımızda uçağın arızası olduğunu fark ettim. Akıncı'nın etrafında bekledik. Burada herhangi bir sorti, bombalama, hedefleme ve işaretleme yapmadım. Sonra indik." beyanında bulundu.

Mahkeme salonunda 15 Temmuz gecesi kule ve diğer pilotlarla telsiz konuşmaları dinletilen sanık Aydoğdu, "Bunlar bana ait değil." dedi. Sanık Aydoğdu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını F-16'nın lazer poduyla işaretlediği iddiasını da kabul etmedi.

Sanık Aydoğdu, "mahrem imamlar davası" sanığı Sinan Kurt'un ifadesi yüzünden örgüt mensubu olmakla suçlandığını savunarak, "Musa" kod adlı FETÖ'nün "mahrem abisi"ne bağlı çalıştığı yönündeki beyanları da reddetti.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "O gece birçok uçağın birbiriyle teması var. Diyarbakır'dan gelen uçaklar var. Sen 'Havalandım.' diyorsun. Peki havada hiç kimseyle temasa geçmedin mi? Hiç konuşmadınız mı?" sorusu üzerine sanık Aydoğdu, "Bu telsiz konuşmalarını kabul etmiyorum. Ben bu konuşmaları duymadım. O gece Azimetli ile birlikte uçtum ancak üzerinden çok zaman geçti. Hatırlamıyorum." diye yanıt verdi.

Daha sonra duruşmaya ara verildi.

İddianameye göre, 15 temmuz gecesi saat 23.18'de F-16 kullanan şüpheliler Mustafa Azimetli ile Ekrem Aydoğdu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını lazer poduyla işaretlerken yanında Mehmet Çetin Kaplan olan şüpheli pilot Ertan Koral, buraya bir GBU-10 bombası attı. Bombalama sonucu 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı, Havacılık Daire Başkanlığında 40 milyon lira zarar meydana geldi.

İddianameye yansıyan konuşmalarda "filo" çağrı kodunu kullanan Ahmet Tosun'un, "Özellikle nizamiye bölgelerinde hareketli hedef varsa vurun, nizamiye bölgelerinde" şeklindeki talimatı üzerine "Aslan 1" çağrı kodunu kullanan Aydoğdu, "Şu an bir helikopter yakıt alıyor, muhtemel çalıştıracaklar, onu vuralım mı?" sorusunu yöneltiyor. "Hareket görürseniz vurun, hareket görürseniz vurun." talimatının yinelenmesi üzerine Aydoğdu, "Tek helikopter imha edildi." yanıtını veriyor.

Tekrar filoyla irtibata geçen Aydoğdu, "İkinci helikopteri de imha etmek istiyoruz şey için." diyerek ikinci kez izin istiyor. Bunun üzerine filodan, "Anlaşıldı hocam, talimat, hareket görürseniz vurun, hareket görürseniz vurun. Özellikle nizamiyeyi vurun, harekat komutanımızın emri nizamiye bölgesinde hareket olursa vurun." talimatı geliyor.

Yorumlar