"Sanata engel yok" sergisi

- Özel eğitim öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Güvenpark Sanat Galerisi'nde açıldı - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem: -"Engelliler Haftası, toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bizim bakanlığımızın bu haftayı kutlamasına gerek yok çünkü her gün yaşıyor. Hem özel eğitim hem özel öğretimde öğrencilerimize canlı ve aktif bir hizmet içerisindeyiz" - MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Güngör: - "Biz insanların yeteneklerini, yönelimlerini engellemediğimiz zaman, onlar doğal akışları içerisinde bir yeteneği ve bir beceriyi geliştirip ortaya koyabilirler. Bugün bu sergi, bunun açık bir kanıtıdır"

Google Haberlere Abone ol
"Sanata engel yok" sergisi

ANKARA (AA) - Özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin yaptığı eserlerden oluşan "Sanata Engel Yok: En Özel Öğrenciler, Eserler ve Etkinlikler" sergisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Güvenpark Sanat Galerisi'nde açıldı.

Serginin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) engelli bireylerin sadece eğitim çağında değil, tüm hayatlarında başarılı ve bağımsız bir hayat sürdürebilmeleri adına mesleki eğitimlerine önem verdiğini kaydetti.

Erdem, Türkiye genelinde özel eğitim meslek eğitim merkezleri, atölyeleri, özel eğitim sınıfları, destek eğitim odaları ve okulların geliştirilme projeleri için 50 milyon lira ödenek ayrıldığını belirterek, bu kapsamda 3 yıl içerisinde meslek atölyelerinin, özel eğitim sınıflarının ve destek eğitim odalarının modern standartlarda yenilenerek öğrencilerin hizmetine sunulacağını söyledi.

Lise kademesindeki engelli bireylerin eğitime erişmelerini arttırmak amacıyla ilk defa Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı orta öğretim kurumları bünyesinde, özel eğitim sınıfı açılmasının sağlandığına dikkati çeken Erdem, geçen yıl başlatılan bir çalışmayla görme ve işitme engelli bireylerin eğitim gördüğü, ilkokul, ortaokul ve teknoloji sınıfları kurulduğunu, son teknolojik imkanlarla engellilerin engelleri aşmalarının sağlandığını vurguladı.

Engelliler Haftası'nın toplumda farkındalık yaratma amaçlı olduğunu kaydeden Erdem, "Bizim bakanlığımızın bu haftayı kutlamasına gerek yok çünkü her gün yaşıyor. Hem özel eğitim hem özel öğretim de öğrencilerimize canlı ve aktif bir hizmet içerisindeyiz." dedi.

- "Engellilik diye bir şey söz konusu değil"

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör de Engelliler Haftası dolayısıyla açılan serginin ilkini, Aralık 2015'te Dolmabahçe Sarayı'nda sanatseverlere sunduklarını anımsattı.

Güngör, sergiyi açarken bir konsept oluşturduklarını belirterek, "Biz bu sergiyi sanat dünyasının en prestijli salonlarında açalım ve bu sergiyi sadece kendimizin gezip, kendimizin göreceği, kendi kendimize 'iyi olmuş, güzel olmuş' gibi övgüler dışında bu konuyla ilgili kamuoyunun ilgisine sunalım istedik." şeklinde konuştu.

MEB'in özel eğitim ile ilgili bin 125 okulu olduğunu ifade eden Güngör, şöyle devam etti:

"Bu okullarda 45 bin öğrencimiz öğrenim görmektedir. Bunların dışında da genel eğitim içerisinde 202 bin civarında da kaynaştırma öğrencimiz vardır. Yani Milli Eğitim camiamızda aşağı yukarı 300 bin civarında özel eğitim öğrencisi vardır. Bu özel eğitim öğrencileri çeşitli kategoride eğitim görürler. Bu eğitimlerinin bir kısmı akademik genel eğitimdir, bir kısmı da mesleki eğitimdir."

Çalışmaları sergilenenlerin mesleki eğitim gören öğrenciler olduğunu kaydeden Güngör, öğrencilerin el ve zihinsel becerileri ile mesleki yeteneklerini geliştirmek için okullarda çaba harcandığını anlattı.

Güngör, engellilik diye bir şeyin değil, insanların engellenmesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Biz insanların yeteneklerini, yönelimlerini engellemediğimiz zaman, onlar doğal akışları içerisinde bir yeteneği ve bir beceriyi geliştirip ortaya koyabilirler. Bugün bu sergi bunun açık bir kanıtıdır." dedi.

MEB müsteşar yardımcıları Ahmet Emre Bilgili ve Muhterem Kurt ile Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin katıldığı sergide, Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ile Sincan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri ritm ve müzik dinletisi sundu.

Türkiye'nin değişik yerlerindeki özel eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin, yağlı boya, taş boyama, rölyef, filografi, mozaik, fotoğraf gibi tekniklerle yaptığı 180 çalışmadan oluşan sergi, 13 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Yorumlar