Sakarya'daki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Sakarya'daki darbe girişimi davası

SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar, avukatlarıyla sanık yakınları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuksuz sanık E.Ç'ye, hakkında başka suçlardan Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan ve bu dosyayla birleştirilen davaya ilişkin söz verildi.

SEGBİS ile duruşmaya katılan E.Ç, 15 Temmuz gecesi Elmas Ağa Kışlasında vatani görevini yerine getirdiğini söyledi.

Astsubay M.Ş'nin kendisine askeri aracı hazırlamasını emrettiğini aktaran E.Ç, "Bildiğim kadarıyla bu astsubay hakkında soruşturma sırasında takipsizlik kararı verilmiştir. Askeri aracı hazırladım, nizamiye bölgesine götürdüm. Askeri personel araca bindi ve ilk önce Çark Kışlasına daha sonra valiliğe gittik. Olaylardan sonra güvenlik güçlerine teslim oldum. Benden sonra askeri aracın zarar görüp görmediğini bilmiyorum. Suç kastıyla hareket etmedim, suçsuzum beraatımı istiyorum." şeklinde konuştu.

Daha sonra duruşmada, iki celse arasında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve diğer kurumlardan gelen belgeyle sanık ve avukatlarının taleplerini içeren beyanlar okundu ve tutanağa geçirildi.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan bir soruşturmanın şüphelisinin kendisi hakkında ifade vermesine ilişkin söz alan tutuklu sanık İsmail Şenyüz, aleyhinde beyan ve isnatlarda bulunan şahsı tanıdığını söyledi.

Bu şahısla Sakarya Kışlasında beraber görev yaptıklarını belirten Şenyüz, "Benimle ilgili olarak ileri sürdüğü iddiaları kabul etmiyorum. Kod adını 'Berk' olarak söylediği şahıs kimdir bilmiyorum." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Mart Salı gününe erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. maddesi uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığı belirtiliyor.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.

Eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, örgüt elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde ve "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığından dosyalarının ayrılmasına ve bu mahkemelere gönderilmesine karar vermişti.

Yorumlar